Home [njuz] Sportska takmičenja studenata u osam gradova

Sportska takmičenja studenata u osam gradova

36
0

 Znatan deo takmičenja na Univerzijadi 2009. zbog nespremnosti Beograda biće premešten u druge gradove. Tako je ministarka za sport i omladinu Snežana Samardžić-Marković posetila Zrenjanin s ciljem provere objekata. Najveće interesovanje ministarka Samardžić-Marković u Zrenjaninu je pokazala za bazen Sportskog centra Jug, čija se adaptacija privodi kraju. – Prisutna je velika želja da se radovi na bazenu što pre završe i da zrenjaninski plivači dobiju optimalne uslove za rad, jer ovaj grad ima tri učesnika sa poslednje Olimpijade – Miroslavu Najdanovski, Čabu Silađija i Ivana Lenđera. Zrenjanin je grad sportova, grad u kome ima dosta sportskih funkcionera i veoma sam zadovoljna sportskim objektima i infrastrukturom – izjavila je Samardžić-Marković.

Ona je potom obišla novu Halu sportova na Karađorđevom trgu, u kojoj bi se trebalo da se održi takmičenje u košarci, a kako je ministarka Samadžić-Marković najavila, moguće i u odbojci.

– Republika Srbija držaće pod nadzorom završne radove. Radovi dobro odmiču i ja ću danas na sastanku Organizacionog odbora Univerzijade predložiti Zrenjanin za domaćinstvo odbojkaškog turnira. Ovaj grad zaslužuje i ima uslove da organizuje takmičenja na Univerzijadi, a posle toga kadetsko Prvenstvo Evrope za rukometaše i Evropski šampionat za juniorke u odbojci – istakla je ministarka Samardžić-Marković.

I Novi Sad je spreman da prihvati takmičenja u atletici i odbojci na predstojećoj Univerzijadi, rekao je za Blic član Gradskog veća zadužen za sport Aleksandar Kravić. Prema njegovim rečima, organizatori Univerzijade već su razgovarali sa gradskim vlastima i obišli kapacitete, utvrđen je načelni dogovor prema kome bi Novi Sad preuzeo atletiku i odbojku, a možda čak i vaterpolo takmičenja.

– Stadion Vojvodine je pod rekonstrukcijom upravo zbog Evropskog atletskog prvenstva, koje će biti održano odmah nakon Univerzijade. Radovi će biti gotovi u maju, tako da nema nikakve prepreke da preuzmemo i Univerzijadu. Što se odbojke tiče, Spens je u svakom trenutku, pa i sada spreman da preuzme takmičenje, jer je rekonstruisan pred Evropsko prvenstvo u košarci 2005. godine – kaže Kravić.

Što se smeštaja tiče, Novi Sad ispunjava i ovaj uslov jer bi sportiste mogao da smesti u dobro opremljene studentske domove, a i hoteli u tom trenutku neće biti bukirani, s obzirom na to da se muzički festival „Egzit“, najznačajniji događaj u tom periodu, odigrava posle Univerzijade.

– Univerzijada je veliki događaj i biće nam čast da je ugostimo. Tako će hiljade sportista iz sveta moći da se upoznaju sa našim gradom – kaže Kravić.

Posebna pažnja Londonu 2012.

Na pitanje kakva je strategija sporta u narednom periodu, ministarka Snežana Samardžić-Marković je rekla:

– Želimo masovno učešće dece u sportu jer nam je prioritet zdravlje nacije. Na drugom mestu su izgradnja i adaptacija sportskih objekata, a na trećem vrhunski sportisti. Posebnu pažnju ćemo obratiti na učesnike Olimpijskih igara i pratićemo ih jer je za nas London 2012. počeo onog trenutka kada je završen Peking – dodala je ministarka za omladinu i sport u Vladi Srbije.

Gradovi – domaćini letnje Univerzijade 2009.

Obrenovac – Vaterpolo – obdojka
Inđija – košarka
Smederevo – fudbal
Novi Sad – atletika – obdojka
Pančevo – košarka
Zrenjanin – plivanje
 
Izvor: Blic