Studenti u sredu protestuju ispred Vlade

0
SHARE

 Studenti Univerziteta u Beogradu protestovaće u sredu ispred Vlade Srbije zahtevajući da uslovi upisa naredne godine studija budu olakšani, a školarine niže. Studenti više beogradskih fakulteta okupiće se na Trgu Slavija u 14 sati i odatle krenuti u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici. Studenti su protestovali u petak kada su svoje zahteve predali premijeru Mirku Cvetkoviću i ministrima prosvete i finasija.

Prvi zahtev studenata je da se svim studentima koji su ispunili uslov za upis naredne godine studija i dobili 42 boda omogući prelazak u status budžetskih studenata.

Studenti traže i bezuslovni upis završnih godina studija za sve studente Univerziteta u Beogradu, upisane zaključno sa generacijom 2005/2006. godine.

Oni traže i ukidanje naplaćivanja prenetih bodova iz prethodne godine studija, a zahtevaju i smanjenje školarine na fakultetima.

Studenti ističu da su svi zahtevi socijalne prirode i da je njihova svrha da se studiranje omogući svima, bez obzira na materijalni status.

U petak su protestovali studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, kao i akademci sa Filozofskog, Filološkog, Arhitektonskog, Veterinarskog i Saobraćajnog fakulteta.

U sredu se održava i sednica Senata Univerziteta u Beogradu na čijem dnevnom redu je, između ostalog, upis studenata i nastava u 2008/2009. godini, kao i donošenje odluke o izmenama odluke o broju studenata koji se upisuju na studijske programe koje organizuje Univerzitet u Beogradu.

(Beta)