Home [njuz] Protest studenata, nema dužeg upisnog roka

Protest studenata, nema dužeg upisnog roka

30
0

 Studenti Fakulteta političkih nauka protestovali su u četvrtak u Beogradu zahtevajući da svi koji ostvare 42 boda budu upisani na budžet. Oni su se razišli pošto su dobili obećanje da će ministri razmotriti taj zahtev. Ne zna se, međutim, kako će reagovati kada čuju da nije usvojen predlog ministra prosvete da se upisni rok produži do 1. novembra. Prošireni rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu, naime, nije doneo odluku o produženju upisnog roka jer nema ovlašćenja za to, rekao je dekan Fakulteta političkih nauka Milan Podunavac. "Prošireni kolegijum ne može da razmatra zahteve kao što je produženje upisnog roka", kazao je Podunavac agenciji Beta posle sednice kolegijuma.

On je dodao da je na sednici odlučeno da se za narednu sednicu Senata, zakazanu za iduću sredu, pripremi predlog sprovođenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Taj Predlog Zakona bi Skupština Srbije trebalo da usvoji do kraja sedmice.

Ministar prosvete Žarko Obradović predložio je fakultetima i univerzitetima da produže upisni rok do 1. novembra. Taj predlog je u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koje će omogućiti da više studenata upiše godinu.

Studenti koji u produženom roku osvoje propisana 42 boda, moćiće da upišu narednu godinu i pri tom ostanu budžetski studenti. Takođe, država će onim studentima koji ne budu diplomirali u roku od četiri godine finansirati i petu godinu studija, kako bi mogli da završe školovanje.

Studenti Fakulteta političkih nauka koji su protestovali ispred Skupštine Srbije razišli su se nešto pre 15 časova posle razgovora njihovih predstavnika sa poslanicom DS Jagodom Jorgom o efektima njenog amandmana na izmene zakona o visokom obrazovanju.

Student Stevan Nedeljković rekao je ageciji Beta posle sastanka sa Jorgom, da su dobili obećanje da će poslanička grupa Za evropsku Srbiju ugovoriti njihov sastanak sa ministarima prosvete i finansija na kom će biti razmatran predlog da svi studenti koji ostvare 42 boda budu upisani na budžet.

Prema Nedeljkovićevim rečima skup ispred parlamenta podržale su sve studentske organizacije sa FPN, pošto taj fakultet ima puno problema i, kako je istakao, veliki broj samofinansirajućih studenata.

Studenti su od Jorge zatražili da povuče amandman jer se njim "diskriminišu samofinasirajući studenti koji ispune uslov", a poslanica im je objasnila da je njen predlog pogrešno protumačen.

Prema njenim rečima, ona je predložila da se upiše svako ko ostvari uslov od 42 boda, a fakulteti rangiraju studente po uspehu, pri čemu prednost treba da imaju oni koji su već upisani na budžet.

Ona je naglasila da njen amandman ne dotiče upisne kvote i dodala da su od fakulteta zatraženi podaci o uspešnosti.

Na pitanje studenata zašto se u budžetu kome predstoji rebalans ne mogu naći sredstva da svi koji ispune uslov (42 boda) budu na budžetu ona je izrazila nadu da će se naći adekvatno rešenje.

Jorga je potvrdila da će inicirati sastanak Odbora sa ministrima i studentima na kome će se razgovarati o toj mogućnosti.

Stotinak studenata FPN, među kojim je bilo i studenata Fakulteta organizacionih nauka, blokirali su na više od dva sata ulicu Kralja MIlana ispred Skupštine i najavili da će nastaviti protest ukoliko ne bude ispunjen njihov zahtev.

Studentima koji su nosili transparente "Žirafa 250 studenta", "Znanje nije roba", "Amandman za mladost" i uzvikivali "Prevareni studenti" i "Izlazite napolje", pridružio se i dekan FPN Milan Podunavac

(Beta)