Home [zabavnik] Plejer za stari papir

Plejer za stari papir

35
0

 U Osnovnoj školi "Vasa Stajić" juče je predstavljen razred i pojedinac koji su ostvarili najbolje rezultate u sakupljanju papira u okviru projekta "Sačuvajmo prirodu – reciklirajmo otpad". Najuspešniji razred je VII/1, čiji su učenici sakupili 998 kilograma papira, a pojedinačno najviše papira sakupila je Katarina Petrov iz ovog razreda. Učenicima najuspešnijeg razreda "Čistoća" je poklonila fleš-memorije, a najuspešnijoj učenici MP4 plejer.

Za potrebe ovog projekta "Čistoća" je pre dve nedelje u školskom dvorištu postavila kontejnere za zasebno odlaganje papira, PET ambalaže, metala i stakla. Tokom tog perioda učenici od prvog do osmog razreda sakupljali su i razdvajali otpad i nakon dve nedelje sakupili 3.390 kilograma starog papira.

– Čistoća podržava i ubuduće će aktivno podržavati kampanje ovoga tipa, da se omladina i učenici edukuju o pravilnom tretmanu komunalnog otpada. Razvijene zemlje već odavno primenjuju tehnologiju primarne selekcije, to jest sakupljanja komunalnog otpada, gde se oko 80 odsto otpada reciklira i ponovo materijalno iskoristi. Zadatak je da se ne koristi izmešani otpad, nego da se primeni primarna selekcija sekundarne sirovine da bi se mogle ponovo iskoristiti. S primarnom selekcijom postižemo više efekata, kao što su zaštita životne sredine i smanjenje opterećenja deponije – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor "Čistoće" Dalibor Novaković.

Ovo je prvi pilot projekat za edukaciju dece o potrebi odvojenog sakupljanja otpada koji je "Čistoća" radila s Nacionalnim centrom za prevenciju povreda i promociju bezbednosti. U planu je da se već sledeće godine ovaj projekat nastavi i u ostalim školama.

– Želja nam je bila da o odvojenom sakupljanju otpada edukujemo učenike od prvog do osmog razreda, a to smo okončali predavanjima i likovnom radionicom. Sve je završeno prodajnom izložbom, za koju su pravili eksponate s ponovnom upotrebnom vrednošću – kaže Jelica Mijanović, koordinatorka Tima za bezbedne škole i projekta "Ponovo koristan".