Home [njuz] Studenti izborili više polazaka do Beograda

Studenti izborili više polazaka do Beograda

51
0

 Smederevo je mogla da zadesi „studentska revolucija” da se Saobraćajno preduzeće „Lasta” nije udostojilo da promeni odluku kojom su studenti koji svakodnevno putuju na predavanja u Beograd mogli da koriste samo jedan autobus.

Pobuna studenata prekinula je pakao dug 45 kilometara, pa će ubuduće, poput drugih putnika, moći da koriste sve linije ka glavnom gradu.
Studenti su godinama zvanično mogli da se ukrcaju samo u jedan autobus koji polazi u 6.35, a vraća se iz prestonice u 15.15 časova. Mogli su, nezvanično, da koriste još tri redovne linije, ali je to zavisilo od gužve ili čak dobre volje vozača.
– Doživljavali smo neprilike, poniženja, izbacivali su nas. Kada je crveno slovo, zbog navale, nismo mogli ni da sanjamo da uđemo u redovan bus. U okolna sela išli su novi autobusi, a studentski su bili stari, prljavi, često hladni ili su prokišnjavali – kaže Marko Simić, apsolvent Fakulteta organizacionih nauka koji je već sedam godina student putnik.
Oko 250 studenata sa mesečnim pretplatnim markicama redovno su kasnili na predavanja i ispite, provodeći više vremena u putu i čekajući autobus nego na fakultetu.
– Ako nam predavanja počnu kasnije, smucamo se po snegu ili kiši, a posle takvog stresa polažemo. Kada zakasnimo na studentski bus, sledeći čekamo po nekoliko sati dok pored nas odlaze poluprazni autobusi. Osećali smo se kao građani drugog reda – kaže student treće godine Fakulteta za bezbednost Jovana Đorđević.
Ivana Kovačević, koja tri godine putuje do Više železničke škole, kaže da su ih u beogradskoj centrali “Laste” jednom skoro izbacili kada su došli da se žale. Zajednička nevolja okupila je studente na internetu, gde su se na forumu omladinskog sajta dogovorili da promene ovakav režim dogovoren između čelnika grada i “Laste” i po istom obrascu prepisivan godinama.
Delegacija razočaranih i poniženih studenata, sa 250 potpisa na peticiji, zakucala je kod novopostavljenog direktora. Pregovarački tim kaže da su bili zatečeni srdačnim prijemom.
– Novi direktor bio je zabezeknut i kazao je da nigde nije čuo za takav slučaj. I mi smo bili šokirani kada smo ubrzo obavešteni da možemo koristiti sve autobuse. Bilo je potrebno tako malo da višegodišnje muke prođu i da budući brucoši ne prolaze kao mi. Nismo imali finansijskih mogućnosti da živimo u Beogradu, stisli smo zube i trpeli jer imamo cilj da završimo školu, a neko nas je zbog toga još kažnjavao – kaže Miloš Savić, student treće godine Više železničke škole.
U “Lasti” tvrde da će svi putnici i studenti biti prevezeni do cilja, a ukoliko bude neophodno, u rezervi će uvek spremno čekati drugi autobusi.
Za markicu daju 3.300 dinara
Studenti od 1. oktobra koriste 16 polazaka iz Smedereva i isto toliko povrataka iz Beograda. Prvi autobus kreće u 4.30, a poslednji se vraća u 23.30, potvrdio je direktor “Laste” u Smederevu Dušan Sinobad. Za studentske markice prijavilo se, za sada, sto studenata. Oni plaćaju 3.300 dinara, grad refundira 46 odsto, a “Lasta” 23 odsto do pune cene mesečne karte.

Izvor:Blic