Home [njuz] Odslušani a nepoloženi ispiti duplo skuplji nego lane

Odslušani a nepoloženi ispiti duplo skuplji nego lane

61
0

 Studenti Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu za ispite koje su već odslušali i za koje su dobili potpise, a nisu ih položili, moraće u novoj školskoj godini da plate gotovo duplo više nego u prošloj. Naime, cene bodova koje nose odslušani predmeti izjednačeni su sa cenama za ispite koji tek treba da se slušaju prvi put.

Pre dve godine cena takozvanih ETCS bodova bila je 500, a prošle godine 600 dinara. Ove godine oni koštaju 1.467 dinara, tako da, primera radi, ukoliko je nekom studentu sa više godine ostalo tri ispita, od kojih svaki nosi po osam bodova, za pravo da ih ponovo polaže mora da plati oko 35.000 dinara, umesto prošlogodišnjih 14.000 – kažu studenti Ekonomskog fakulteta.
Odgovor na pitanje zbog čega je cena bodova izjednačena za odslušane i nove ispite potražili smo na Studentskoj službi Ekonomskog fakulteta, gde su nam objasnili da je sve učinjeno u skladu sa Bolonjskom deklaracijom. Naime, prema novom sistemu studiranja, ukoliko se neki ispit ne položi, studenti ponovo moraju da ih slušaju i da pribave novi potpis, te je, u skladu sa tim, i cena ETCS bodova povećana.
Grupa studenata Ekonomskog fakulteta, koji su želeli da ostanu anonimni, obratila se našoj redakciji povodom visoke cene osnovnih studija i svih ostalih pratećih troškova.
– Cene su nam kao da studiramo na nekom privatnom fakultetu, a nemamo ni najosnovnije uslove za rad! U amfiteatru koji ima 150 mesta, sedi po 200, čak i 250 studenata, u improvizovanim redovima „iza XIII reda jedan“ i „iza XIII reda dva“, koji naravno imaju samo stolice, tokom predavanja pišemo na kolenima. Prošle godine su „dogradili“ dve nove slušaonice za navodno 120 studenata, međutim, prvih mesec dana su prokišnjavale, a ni nema mesta za 120 ljudi – navodi se u saopštenju koje potpisuju „ogorčeni studenti Ekonomskog fakulteta“ i dodaje da u Novom Sadu akademci nemaju ni približno iste uslove studiranja kao kolege u Subotici, a plaćaju 350 evra više.

Izvor:24 sata