Home [stipendije] EU traži mlade srpske naučnike kojima bi dala po 2 miliona €

EU traži mlade srpske naučnike kojima bi dala po 2 miliona €

35
0

 Naši stručnjaci pozvani da konkurišu za izdašnu pomoć Istraživačkog saveta EU …
Srpski naučnici imaju priliku da do kraja godine konkurišu za stipendije od dva miliona evra koje dodeljuje Evropski istraživački savet (ERC) za početne projekte iz bilo koje oblasti prirodnih i društvenih nauka. Ukupan sedmogodišnji budžet ove organizacije osnovane u okviru Evropske unije iznosi čak 7,5 milijardi evra. Poređenja radi, u Srbiji se za nauku i tehnologiju izdvaja samo oko 100 miliona evra.

Prošle godine je više od 10.000 naučnika iz celog sveta pokušalo da iskoristi ovu sjajnu priliku. U prvom krugu je prošlo oko 500 projekata, a finansijsku pomoć od najviše dva miliona evra na kraju je dobilo 250 najuspešnijih i najoriginalnijih ideja.
– Pravo da konkurišu imaju i pojedinac i grupa naučnika. Kandidat najmanje četiri godine mora da ima zvanje doktora nauka, ali ne duže od devet godina. Prijave se obavljaju putem interneta, nikakva pošta ne dolazi u obzir. I ove godine će biti realizovano oko 250-300 projekata. Važno je napomenuti da kandidat sem toga što mora da ima izvanrednu ideju koju želi da realizuje, mora da, pored ličnih podataka o tezi koju je branio na doktoratu i naučnih radova koje je pisao, u prijavi navede i u kom Institutu, ustanovi, istraživačkom centru namerava da projekat realizuje. Mora da ima pismenu saglasnost te institucije. Smatram da to nije problem, jer bi u Srbiji svaka naučna ustanova bila ponosna da može da učestvuje u ovakvim projektima – kaže za „24 sata” dr Aleksandar Belić, sa Instituta za fiziku u Beogradu.
Ceo proces traje četiri godine i za svaku godinu se dobija po 500.000 evra.
Nekoliko desetina naučnika iz naše zemlje pokušalo je i prošle godine da bude među 250 najsrećnijih, ali nijedan srpski projekat nije prihvaćen.
– Niko iz bivše Jugoslavije nije uspeo u prvom pokušaju. Najviše projekata je odobreno naučnicima iz Engleske i Izraela – napominje Belić.
Evropski istraživački savet je osnovan u Briselu u februaru 2007. godine i ima zadatak da okupi i finansira najbolje mlade naučnike Starog kontinenta.

Novac dobijali naučnici stari od 34 do 38 godina

Foto robot prosečnog naučnika koji je prošle godine imao sreću da realizuje projekat finansiran iz Fonda Evropskog istraživačkog saveta ima između 34 i 38 godina, i doktorat star između šest i sedam godina. „To nije pravilo. Veoma je važno to da nema ograničenja kada su godine u pitanju”, napominje Aleksandar Belić.

Izvor:24 sata