Home [treninzi] Filmovi o životu i radu osoba sa invaliditetom

Filmovi o životu i radu osoba sa invaliditetom

50
0

 Novosadsko udruženje studenata sa invaliditetom organizuje od iduće srede, 24. septembra, 6. međunarodnu filmsku manifestaciju pod nazivom „Uhvati sa mnom ovaj dan“. U okviru tog dešavanja, na Filozofskom fakultetu već je održan seminar za novinare i studente žurnalistike, na kom je bilo reči o pravilnom pristupu tematici života osoba sa invaliditetom, korišćenju politički korektnog govora i pripremi i realizovanju intervjua sa osobama sa različitim vrstama invalidnosti.

Filmski festival „Uhvati sa mnom ovaj dan!” obuhvata projekcije dokumentarnih filmova na temu „Život, aktivnosti i dostignuća osoba sa invaliditetom”, filmske radionice, tribine, izložbe i performanse, u kojima učestvuju osobe sa invaliditetom. Manifestacija ima za cilj informisanje javnosti o načinu funkcionisanja, pravima, aktivnostima i dostignućima osoba sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te uticaj na medije radi adekvatnijeg praćenja aktivnosti u kojima učestvuju osobe sa invaliditetom – kaže za „24 sata” PR menadžer Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom Čedomir Cicović.
U okviru ovogodišnje Filmske manifestacije organizovana je i „Mala škola terminologije o osobama sa invaliditetom”, namenjena pre svega predstavnicima sedme sile.
– Budući da mediji imaju ogroman, ako ne i presudan uticaj na formiranje društvene svesti, postoji velika opasnost da se pogrešnim, politički nekorektim izveštavanjem o osobama sa invaliditetom, pre svega u terminološkom, ali i u svakom drugom smislu, doprinese i pogoršanju slike i pogoršanju položaja osoba sa invaliditetom uopšte, koji ionako nije na zavidnom nivou – smatra Cicović.

Revija kao uvertira
Pre manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan”, u Kulturnom centru Novog Sada biće održan informativno-revijalni filmski deo, koji je na programu od 19. do 23. septembra. Sadržaće holivudska ostvarenja u kojima se pojavljuju osobe sa invaliditetom u nekim od glavnih uloga. Filmovi na reviji su „Ponedeljak posle čuda”, „Miris žene”, „Mocart i kit”, „Snežni kolač”, „Odrastanje”, „Moje levo stopalo” i „Slušajući Betovena”.

Izvor:24 sata