Home [njuz] Uniforme ponovo u školama?

Uniforme ponovo u školama?

50
0

 Iako se uniforme u našim školama ne nose već dvadesetak godina, roditelji učenika i predsednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola smatraju da ne bi bilo loše uvesti ih ponovo, uglavnom zbog toga što učenici ne poštuju kodeks oblačenja kao i zbog socijalnih razlika, saznaje Radio 021.

Predsednik aktiva direktora osnovnih škola Svetozar Kozarov smatra da bi uvođenje uniformi bilo korisno u velikom gradu kao što je Novi Sad, jer bi se po uniformama odmah znalo ko je učenik koje škole. "Kao osnovni razlog protiv uvođenja uniformi iznosi se povratak u socijalizam, što nije tačno, jer sve poznate škole na zapadu imaju uniforme sa svojim obeležjima", kaže Kozarov.

Psiholog Vladimir Mihić kaže da se priča o ponovnom uvođenju uniformi u školu ponovo pojavila devedesetih godina, kada je prestiž bio imati skupu garderobu, da bi se izbrisale razlike u materijalnom stanju. On kaže da bi uvođenje uniformi moralo biti sprovedeno u dogovoru sa decom, a da bi to moglo da poboljša identifikaciju učenika sa školom u kojoj se nalaze, ako bi bile primerene deci. To mora biti urađeno sa merom i ne sme biti nametnuto, ukoliko učenici ne žele da ih nose.

Predsednik Aktiva direktora srednjih škola Stanko Matić smatra da bi uniforme doprinele da učenici u školi budu pristojnije obučeni.

"Postoji kodeks oblačenja u školama i za učenike i za profesore. Dešava se u toku leta da deca ne poštuju kodeks i dolaze u školu oskudno obučena", kaže Matić.

Iako svi smatraju da je uvođenje uniformi u škole dobra ideja, zvaničnu inicijativu još niko nije pokrenuo.

Izvor:RTV