Home [njuz] Sve što treba brucošima na sajtu

Sve što treba brucošima na sajtu

38
0

 Studenti koji u Novi Sad dođu na studije često ne znaju kako da stignu sa Železničke stanice do Kampusa, gde mogu da prespavaju, kao ni gde se nalaze studentske menze, kantine ili pekare. Da bi im pomogli u upoznavanju grada, aktivisti Studentske unije Univerziteta u Novom Sadu pokrenuli su sajt „Virtuelni vodič“ na kojem mogu da se pronađu sve važne informacije o fakultetima, domovima, prevozu, ali i knjižarama i fotokopirnicama.

– Kad sam došla u Novi Sad, sve mi je bilo nepoznato i sve je delovalo čudno. Jednom sam se čak i izgubila, a u autobuse nisam ni smela da uđem jer sam se plašila da će me odvesti ko zna gde. U pekaru sam ulazila moleći se da se ne otrujem i da burek nije kiseo, a mnogo puta sam završila na nekom narodnjačkom mestu jer nisam imala pojma kakav je koji klub – priča Jasminka Balać, studentkinja iz Smedereva.
Aktivisti Studentske unije su sajt „Virtuelni vodič“ pokrenuli da bi pomogli studentima poput nje.
– Prvi problem sa kojim se brucoši susreću kada dođu u novi gard je pronalaženje smeštaja. Mali je broj onih koji dobiju mesto u domu u prvoj godini studija, pa je pronalazak cimera i stana, traženje i konačno preseljenje, prava trauma. Ipak, sve to ne mora da bude strašno, a brucoši se na našem sajtu mogu informisati o hostelima i hotelima u kojima mogu da prespavaju nekoliko dana, dok ne pronađu stalni smeštaj – kaže Sveto Živković, jedan od koordinatora „Virtuelnog vodiča“.
On dodaje da je na sajtu studentima objašnjeno i koliko domova ima Studentski centar „Novi Sad“, gde se nalaze, ali i kako do njih doći.
– Svi mi smo se u početku teško snalazili u gradu, pa da ne bi svi morali da prolaze te prve studentske muke, rešili smo da im pomognemo. Na seminaru u Minhenu videli smo da postoji elektronski vodič kroz grad i rešili smo da napravimo sličan vodič kroz Novi Sad, ali samo za studente – priča Sveto Živković.
On dodaje da svi brucoši u početku imaju problem sa saobraćajem, pošto ne znaju gde koji autobus ide. Ipak, svi novopečeni studenti koji sad dođu u grad, moći će da saznaju da, na primer, do Kampusa voze jedinica, četvorka, osmica, devetka, 11b i 70, a do Medicinskog fakulteta petica, 11a i 70, kao i da karta u jednom pravcu košta 30 dinara. U snalaženju po samom gradu može im pomoći i mapa na sajtu.
– Novi studenti uglavnom ne znaju gde se nalaze menze i restorani Studentskog centra, a često imaju predrasude prema hrani u menzi. Ipak, retko kome ne odgovara jer je hrana uvek kuvana, sveža, ali i pristupačna – kaže Živković.
Studentski centar „Novi Sad“ ima tri velika restorana. Popularni „Bulevar“ nalazi se u ulici Mihajla Pupina 20, „Velika menza“ je u samom Kampusu u Dr Sime Milosevića 4, a „Mala menza“ je u Ulici Valtera Perića 5. Pravo na ishranu u menzi imaju svi studenti sa abonentskim karticama.

Brucošijade i bioskopi

Provod u Novom Sadu brucoši tradicionalno započinju na organizovanim brucošijadama. Prema savetima sa „Virtuelnog vodiča“, noćni provod u Novom Sadu nezamisliv bez lokala u Ulici Laze Telečkog.
– Tu su i bioskopi, pozorišta ili Dunavski park. Klubovi oko „Spensa“ ili Ulica Laze Telečkog gde su „London“, „Lazino tele“, „Martha’s pub“, „Frida“ i mnoga druga za odličan provod. Za one koji vole domaći folk postoji par mesta van centra poput „Veriga“ i „Dva galeba“ – kaže Sveto Živković.

Kako izgleda „Virtuelni vodič“

Univerzitet – svi podaci o fakultetima, studentskom centru, Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, kao i popustima i studentskim zadrugama;
Novi Sad – na ovoj stranici se mogu naći svi važni podaci o gradu, javnim preduzećima, prevoznicima i medijima; tu su dati i svi važni telefoni;
Kultura – deo sajta posvećen bibliotekama, kulturnim centrima, galerijama, crkvama, ali i Matici srpskoj i Saunu;
Sport – stranica sa linkovima ka sportskim klubovima, bazenima, teretanama i fitnes centrima;
nIzlasci – svi podaci o novosadskim klubovima, kafićima, bioskopima i pozorištima;
Turizam i usluge – deo sajta na kome možete saznati gde se nalaze menjačnice, pijace, fotokopirnice, knjižare, ali i hoteli i hosteli.

Izvor:Blic