Home [njuz] Polovina ispod crte

Polovina ispod crte

63
0

 LISTA brucoša koji su konkurisali za smeštaj u nekom od beogradskih studentskih domova "duža" je za 230 imena nego prošle godine. To znači, da prema trenutnom planu preraspodele kreveta čak 53 odsto studenata prve godine neće uspeti da se useli. Naime, Studentski centar "Beograd" ima na raspolaganju samo 970 mesta, a prijavljenih kandidata je 2.054.

Rukovodilac službe smeštaja u SC "Beograd" Zoran Trninić ističe da će ova ustanova pokušati da nađe rešenje za jedan broj brucoša, ali tek posle drugog kruga raspodele kreveta.
– Sačekaćemo da se završi konkurs za studente starijih godina, 31. oktobra, videćemo koliko će se kandidata prijaviti, pa ćemo tek onda moći da govorimo o proširenju liste. Nadamo se da će se "crta spustiti" za bar još stotinak imena – kaže Trninić.
U studentskim domovima u prestonici ima 9.558 kreveta, a od tog broja tek 970 "otpada" na brucoše, dok se ostali raspodeljuju starijim studentima. S obzirom na to da je na Beogradski univerzitet upisano oko 80.000 akademaca i neka je polovina iz unutrašnjosti, a od toga neka se 50 odsto školuje o trošku države, onda dolazimo do cifre od oko 20.000 studenata koji bi mogli da budu kandidati za život u domu. Ali, mesta ima za manje od polovine!
– Kapacitete je nemoguće povećati, kako za starije studente, tako i za brucoše – kaže Trninić. – U domovima nikada nema dovoljno mesta za sve zainteresovane akademce. I prošle godine je polovina, od ukupnog broja prijavljenih, ostala neuseljena. Pre nekoliko godina za brucoše je bilo jedva 500 mesta, sada ih je gotovo hiljadu. U prvoj godini se napravi selekcija studenata, jer većina upiše fakultet, ali samo najbolji ostaju. Zato i Studentski centar ostavlja najmanje mesta za najmlađe.
Pravo da žive u domu imaju osim brucoša i studenti od druge do šeste godine studija i apsolventi, koji nisu izgubili više od jedne godine na fakultetu, kao i postdiplomci koji su prvi put upisali zimski semestar, finansiraju se iz državnog budžeta i nisu zaposleni.

CENE
CENE smeštaja u studentskim domovima kreću se od 704 do 1.100 dinara, u zavisnosti od kategorije sobe. Kako kažu nadležni, ovi iznosi će najverovatnije ostati isti i tokom naredne akademske godine, s obzirom na to da studentski centri nisu tražili povećanje cena, a u ovom trenutku to ne bi ni bilo opravdano.
U poređenju sa cenama stanova u prestonici, smeštaj u domu je daleko jeftiniji. Naime, za garsonjeru u nekom prigradskom naselju treba izdvojiti i do 150 evra, dok će ovo zadovoljstvo, primera radi, na Vračaru studente koštati i do 250 evra.

ROKOVI
PRELIMINARNA lista primljenih brucoša za smeštaj u studentskim domovima biće objavljena najkasnije do 19. septembra. Sve žalbe i prigovori mogu da se dostave do 26.septembra, dok je useljenje planirano za 1. oktobar. Što se tiče starijih studenata, rok za prijavu na konkurs ističe za nešto više od mesec dana.

Izvor:Novosti