Home [zabavnik] Frajeri se lože na ružnjikave

Frajeri se lože na ružnjikave

36
0

 Izgleda da je opasna zabluda da se muškarci lože samo na lepotice idealnih proporcija, barem tako tvrde rezultati istraživanja koja su objavljena u časopisu Hormones and Behaviour. Učestvovala su 63 mladića, studenti starosti od 21 do 25 godina koji nisu bili upoznati s tim šta je cilj studije.

Eksperiment je bio više nego zanimljiv. Posle 300 sekundi provedenih nasamo sa ženom koju nikada ranije nisu sreli, a koja im se u nekim slučajevima nije ni sviđala, nivo testosterona je kod njih porastao u proseku za oko osam odsto. Testosteron je rastao bez obzira na to jesu li razgovarali s mladom ženom koja im je privlačna ili koja im se uopšte ne dopada. Porast nivoa testosterona dovodi do vidljive promene ponašanja muškaraca u prisustvu žena, što uključuje podizanje ramena, isturanje grudnog koša, jače gestikuliranje rukama, čak i širenje nozdrva. Naučnici smatraju da su razlog za porast ovog muškog hormona možda baš „naduvane“ priče o njihovoj karijeri, obrazovanju ili zaradi jer žene provereno privlače takve stvari.

Kod muškaraca koji inače imaju agresivniji ili dominantniji nastup nivo testosterona je čak i viši od proseka. Rezultati su pokazali da se nivo hormona kod ispitanika nije menjao kada su bili u prostoriji sa drugim muškarcem. Zaključak eksperimentatora je da porast testosterona može automatski muški odgovor koji aktivira receptore u organima i nervnom sistemu kako bi pripremio telo za privlačenje u svrhu snošaja.

Izvor:Glas