Home [njuz] Studente dočekale više cene stanova

Studente dočekale više cene stanova

43
0

 Pred novu školsku godinu na Novosadskom univerzitetu rentijeri soba i stanova su ionako „paprene“ cene podigli još više…Nova školska godina na Novosadskom univerzitetu se približila, a studenti se nalaze pred „septembarskim vakuumom“, periodom u kome treba da osiguraju svoje mesto na studijama, ali i mesto za spavanje. Ovu situaciju obilato koriste rentijeri soba i stanova koji su ionako „paprene“ cene podigli još više.

Novi studenti uglavnom traže stanove i sobe blizu studentskog grada, što automatski podrazumeva da su najpoželjniji Liman 1 i Grbavica – kažu za „24 sata“ u agenciji „Dominus“.
Kako tamo tvrde, dobar broj brucoša koji iznajmljuju garsonjere i manje jednosobne stanove želi da živi bez cimera, ali u tom slučaju moraju biti spremni na visoke cene. Najtraženije je i najskuplje, pa tako za pojedine nove stanove od svega 22 do 27 kvadrata mesečno treba platiti i do 280 evra.
U agenciji „Grand“ kažu da su cene iznajmljivanja garsonjera i jednosobnih stanova, koji su najviše traženi, između 140 i 300 evra. Smeštaj u sobama takođe je poskupeo, pa u zavisnosti od dela grada po ležaju mesečno treba izdvojiti od 65 do 130 evra. U agenciji „Milenijum“ tvrde da su cene skočile zbog velike potražnje. Trenutno se studenti masovno raspituju za garsonjere u centru grada.
– Cene stanova od 20 do 30 kvadratnih metara na Bulevaru oslobođenja i u centru grada kreću se od 200 do 220 evra – kažu u „Milenijumu“.
Potraga preko oglasa vrlo često rezultuje celodnevnim putešestvijem po gradu i obilaženjem gomile prikladnih i neprikladnih soba i stanova. Od polovine avgusta do polovine oktobra sve oglasne novine se gotovo odmah po izlasku na kioske razgrabe, kao i najbolje i najzanimljivije ponude.
Preporuka za one koji traže povoljan a dobar smeštaj definitivno je Nova Detelinara, gde se izdaje veliki broj jeftinijih stanova u novogradnji, a slično je i na Subotičkom bulevaru.

Kupiti ili iznajmiti?
Veliku dilemu imaju roditelji studenata koji u Novi Sad dolaze sa strane, ako postoji bilo kakva mogućnost da na kredit, ili neki drugi način, obezbede deci stan. Rata za prosečan jednoiposoban stan, uz dobro učešće može da bude oko 250 evra, koliko u proseku košta njegovo mesečno rentiranje. Kada se izračuna koliko godina se studira i samim tim koliko se novca na taj način potroši samo na stanarinu, dolazi se do prostog zaključka da je mnogo povoljnije kupiti stan. Naravno, to se odnosi samo na one koji mogu sebi da priušte ovakav luksuz.

Izvor:24 sata