Home [njuz] Sve o upisu na fakultete i više škole

Sve o upisu na fakultete i više škole

43
0

 Upis na fakultete u Beogradu i Novom Sadu počinje 1. septembra. Sve o prijavljivanju i prijemnim ispitima u drugom krugu na 12 strana dodatka… Na fakultetima Univerziteta u Beogradu na kojima je ostalo mesta za upis studenata i u septembarskom upisnom roku najmanji iznos školarine je na Rudarsko-geološkom fakultetu – 45.000 dinara. Najvišu nadoknadu za godinu studiranja platiće studenti Fakulteta veterninarske medicine – 120.000 dinara.

Najviše slobodnih mesta na bužetu ima na Mašinskom fakultetu – 189, na Tehnološko-metalurškom – 140, Rudarsko-geološkom – 118, Fizičkom – 103 i na Poljoprivrednom – 119. Nešto manje mesta na budžetu ostalo je na Šumarkom fakultetu – 43, Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu – 5, Učiteljskom fakultetu – 33, Fakultetu veterinarske medicine – 4. Na Biološkom fakultetu mesta na bužetu više nema, ostalo je samo 3 na samofinansiranju.
Za dve trećine posetilaca sajta prijemni.infostud.com troškovi studiranja jako ili presudno utiču na izbor fakulteta koji će studirati. Svaki peti posetilac smatra da, iako taj faktor ne utiče presudno, ipak ima izvesnog uticaja.
S duge strane, 10 odsto ispitanika smatra da troškovi studiranja apsolutno ne utiču jer je to ”„ajmanje važno”. Na pitanje „Koliko troškovi studiranja utiču na izbor fakulteta?”, tri odsto ispitanika priznaje da o tome ne razmišlja, dok najmanje svega jedan odsto misli da pri izboru fakulteta troškovi nisu značajan faktor jer je najvažnije samo „da se nešto studira”.

Izvor:24 sata