Home [njuz] Najpopularniji indeksi već podeljeni

Najpopularniji indeksi već podeljeni

37
0

 Drugi rok za upis u prvu godinu studija 2008/9. na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu počinje 3. i traje do 19. septembra, a slobodnih mesta ima na svih 14 fakulteta. Naravno, izbor studijskih programa je manji nego u junu, jer su na „najpopularnijim" već podeljeni svi indeksi. Svršenim srednjoškolcima na raspolaganju je 1.910 mesta – 469 za na teret budžeta, a 1.441 za brucoše koji će plaćati školarinu.

Najviše indeksa u septembru može da podeli Ekonomski fakultet u Subotici 308 i to 212 za redovne studije i 96 za studiranje na daljinu, ali nema slobodnog ni jednog budžetskog mesta. Oni koji žele da studiraju poljoprivredne nauke imaju širok izbor, jer na svih 14 studijskih programa Poljoprivrednog fakulteta ima 278 mesta, ali budžetskih (131) samo na osam smerova. Od 18 studijskih programa Filozofskog fakulteta, samo na 11 će biti septembarskog upisa za popunu 123 slobodna mesta (23 na budžetu). Tehnološki fakultet spreman je da upiše 88 brucoša na svih 10 programa, a 59 budžetskih mesta je samo na šest smerova.

FTV može da primi 178 brucoša (48 na teret budžeta, uglavnom na mašinskim smerovima i mehatronici) na većini svojih programa, a indeksa neće biti na arhitekturi i urbanizmu, inženjerskom menadžmentu i grafičkom inženjerstvu i dizajnu, jer su sva mesta popunjena. Na Pravnom fakultetu biće upisa samo za brucoše koji sami plaćaju školarinu, a ima 63 mesta (15 na opštem i 48 na smeru unutrašnjih poslova).

Medicinski fakultet u septembru, tradicionalno, upisuje brucoše na studije medicine, stomatologije i farmacije na engleskom (ukupno 60 mesta na samofinansiranju). Upisa će biti i za popunu preostalih 25 mesta (samofinansiranje) na osnovnim strukovnim studijama zdravstvene nege, te 43 budžetska mesta na studijama specijalne rehabilitacije i edukacije. Ukupno 238 mesta (53 budžstska) čeka buduće brucoše na gotovo svim studijskim programima PMF, osim na geografiji i turizmologiji.

Na Akademiji umetnosti slobodno je 20 mesta (13 budžetskih) na programima muzičke umetnosti, 22 (16 budžetskih) na glumi, multimedijalnoj režiji, montaži i dizajnu svetla, a samo jedno (samofinansirajuće) na studiju fotografije. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja na trogodišnjim strukovnim studijama ima 34 mesta za samofinansirajuće brucoše. Na Građevinskom fakultetu u Subotici biće upisa za popunu 89 mesta (47 na budžetu), na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu ima 222 indeksa (20 za budžetlije), na Pedagoškom fakultetu u Somboru je 93 mesta (četiri na budžetu), dok Učiteljski fakultet na mađarskom u Subotici u septembru može da upiše 25 brucoša (12 na teret budžeta).

Umetnici prvi počinju

Iako je na gotovo svim fakultetima prijavljivanje kandidata i predaja dokumenata 3. i 4. septembra, ima i izuzetaka. Akademija umetnosti prijava prima već 1. septembra, dok će zainteresovani za upis na Pravni fakultet dokumenta predavati čak 15. septembra. Sve informacije o drugom upisnom roku su na sajtu novosadskog univerziteta: www.ns.ac.yu.

Izvor:Dnevnik