Home [ volontiranje ] Međunarodni volonterski kampovi u Sr. Karlovcima

Međunarodni volonterski kampovi u Sr. Karlovcima

60
0

 Za ovo leto Pokret gorana i volonterski centar centar Vojvodine je pripremio sedam Međunarodnih volonterskih kampova . Do sada su realizovani kampovi u Pančevu, Subotici, Staroj Pazovi, Bačkom Petrovcu, a u narednom periodu realizovaće se još i kampovi u Rumi i dva kampa u Sremskim Karlovcima. "Veza između kulture i prirode" ("A Link Between Culture and Nature")
od 23. do 30. avgusta 2008.

Nedelja posvećena prirodi, umetnosti, fotografiji, muzici i zabavi, ali takođe i nedelja posvećena Održivom razvoju. Mesto održavanja: Sremski Karlovci – jedan od najaktivnijih gradova u Srbiji na polju kulture i umetničke tradicije. Volonteri iz Sr. Karlovaca će zajedno sa volonterima iz  Belgije, Češke, Španije i liderom kampa volonterom Federicom iz Italije biti smešteni u Ekološkom centru Pokreta gorana u ul. Mitropolita Stratimirovića 5 u Sr. Karlovcima. Tokom svog sedmodnevnog boravka, volonteri će uređivati dvorište Ekološkog centra, praviti suvenire od gline,  fotografije i kratak film o značajnim objektima i prirodi koja okružuje Sr. Karlovce. Poslednje večeri, 30. avgusta na platou u centru grada održaće se završni koncert i performans za sve građane sa predstavljanjem svega što je stvoreno tokom kampa – fotografija, predmeta o gline i prikazivanjem kratkog filma o Održivom razvoju Sremskih Karlovaca.

"Ponovo koristi ili recikliraj" ("Re-Use It or Recycle It")
od 31. avgusta do 10. septembra 2008.

Cilj ovog kampa je očuvanje ekoloških vrednosti Sremskih Karlovaca a istovremeno i podizanje svesti kod stanovništva o potrebi zaštite životne sredine. "Otpad nije đubre" je slogan kampa i njime želimo da kod ljudi probudimo kreativne sposobnosti pokazujući im kako da naprave upotrebne i ukrasne predmete od uobičajenih svakodnevnih otpadaka – kartona, limenki, plastičnih boca, itd. koji obično završe na različitim zelenim površinama zagađujući životnu okolinu.

S obzirom da je ovo i godina interkulturalnog dijaloga, promovisaćemo i određene aktivnosti kojima će se bolje predstaviti njegov značaj. Za volontere će biti organizovan trening o tome kako organizovati radionice za decu i organizovati aktivnosti sa njima, obezbeđujući na taj način deci mogućnost da u interakciji sa ljudima iz drugih kultura nauče nešto na dinamičan, zabavan i neformalan način.  Lider ovog kampa biće dugoročni volonter u našoj organizaciji Nuno

Pokret gorana i volonterski centar Vojvodine
Nikola Blagojević
koordinator kampova u Sr. Karlovcima