Home [njuz] Dan mladih koji dugo studiraju i teško se zapošljavaju

Dan mladih koji dugo studiraju i teško se zapošljavaju

34
0

 Najveći problem mladih u Srbiji je nezaposlenost: od oko 585.000 nezaposlenih u Srbiji čak 250.000 ih je mlađe od 30 godina. Mladi Srbije danas će se po drugi put pridružiti svetskoj proslavi svog dana, koji se svake godine obeležava 12. avgusta. I dok njihove vršnjake u svetu muči globalno zagrevanje i opstanak planete (ovogodišnja tema proslave je „Mladi i klimatske promene”), naša omladina i dalje je opterećena osnovnim egzistencijalnim problemima. Želje oko milion i po mladih, koliko ih ima u Srbiji prema popisu iz 2002. godine, vrlo su skromne: da putuju, kvalitetnije provode slobodno vreme, da mogu da priušte sebi studiranje na nekom od državnih fakulteta, da se zaposle i započnu samostalni život pre tridesete godine.

Sliku života mladih u Srbiji danas boje podaci iz dva istraživanja (jedno je urađeno za potrebe Ministarstva omladine i sporta, učestvovalo je 4.794 ispitanika starosti od 15 do 30 godina, a drugo je uradio Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u kojem je učestvovalo 4.845 srednjoškolaca).

Ispitanici u grupi od 26 do 30 godina zadovoljniji su svojim životom od onih koji su već oduvali 30 svećica na torti.
Inače, iako većina mladih želi da se odvoji od roditelja i osamostali, oni to retko i čine, pa se zbog tog „produženog detinjstva” u Srbiji mladima smatraju osobe do 30 godina starosti. Njihov najveći problem i briga je – nezaposlenost. Od oko 585.000 nezaposlenih u Srbiji čak 250.000 ih je mlađe od 30 godina.

Za razliku od starijih omladinaca, srednjoškolce najviše muči to što ima malo zanimljivih mesta za izlaske (46 odsto), nedostatak slobodnog vremena (41 odsto) i dosada (35 odsto). Iako samo sedam odsto mladih nije zadovoljno odnosom sa roditeljima, mnogi podaci ukazuju na to da bi mame i tate morali više pažnje da obrate na svoju decu.

Gotovo 70 odsto mladih se prvi put se napilo između 14. i 16. godine, redovno se opija više od 32 odsto srednjoškolaca, njih oko 30 odsto puši, 19 odsto ima poremećen ritam spavanja, a oko 10 odsto je sklono samopovređivanju i opasnim dijetama. Najčešće se zabavljaju izlazeći u kafiće i diskoteke, u pozorište i muzeje ne ide gotovo polovina mladih, oko 47 odsto.

Njih 85 odsto svakodnevno koristi kompjuter kod kuće, ali 80 odsto mladih nikada ne koristi neki obrazovni softver. Samo tri četvrtine srednjoškolaca je u protekle dve godine išlo na neko putovanje, tek petina je letovala u inostranstvu, a svaki deseti posetio je neku od zemalja zapadne Evrope.

Iako podaci Centra za planiranje porodice pri Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ukazuju na to da prosečna devojka u Beogradu prvo seksualno iskustvo ima sa 16 godina, 68 odsto srednjoškolaca koji su učestvovali u ispitivanju koje su obavljali psiholozi sa Filozofskog fakulteta smatra da je manji broj njihovih vršnjaka već imao seksualne odnose.

Istraživanje Ministarstva prosvete iz 2002. godine koje je obuhvatilo 1.600 ispitanika pokazalo je da samo devet odsto muškaraca starosti od 16 do 25 godina živi odvojeno od roditelja, dok je taj procenat kod devojaka nešto veći – 14 odsto, računajući tu i one koje su se udale. Osim za pronalaženje posla i odvajanje od roditelja, mladima je potrebno mnogo vremena i da završe fakultet, pa je prosek studiranja četvorogodišnjeg fakulteta od šest do osam godina.

Istraživači iz Centra za obrazovne politike procenjuju da studije završi svega 55 odsto akademaca, a, prema podacima Univerziteta u Beogradu, među studentima koji su prošle godine diplomirali na nekom od beogradskih fakulteta samo njih 13 odsto je završilo studije u roku.

Mladi su spremniji za posao na kome može da se zaradi, bez obzira na sigurnost posla i to tvrdi 34 odsto mladih, 24 odsto njih želelo bi da radi u nekoj stranoj firmi, a svaki treći ispitanik koji je učestvovao u prošlogodišnjem istraživanju vidi svoju budućnost u pokretanju sopstvenog biznisa.

Iako oko 74 odsto mladih veruje da će uskoro biti bolje, još ima 21 odsto onih koji za sebe kažu da su uplašeni, ravnodušni, nemoćni, zabrinuti.
Pre tri meseca, tačnije 9. maja, Vlada Srbije je usvojila Nacionalnu strategiju za mlade i time smo prestali da budemo jedina zemlja u regionu bez ovog dokumenta. Primena ove strategije počeće sledeće godine i trajaće do 2014.

Ministarstvo omladine i sporta ohrabruje omladinu podacima da zahvaljujući 41 novoj lokalnoj kancelariji za mlade mogu da dobiju podršku i potrebna novčana sredstva za svoje organizacije. Stalno je otvoren konkurs za realizovanje programa iz oblasti međunarodne saradnje omladinskih udruženja, u toku je obuka mladih za pisanje projekata u EU formatu, a pre nekoliko nedelja Vlada Srbije osnovala je Fond za mlade talente iz kojeg će se stipendirati učenici i studenti koji postižu odlične rezultate u toku školovanja.

Time bi trebalo da se, osim optimizma svojstvenog mladim ljudima, veri u bolje sutra pridruži i sistemska podrška države.

Izvor: Politika