Home [njuz] Na visokim školama slobodno 2.509 mesta

Na visokim školama slobodno 2.509 mesta

33
0

 „Politika” danas objavljuje podatke o slobodnim indeksima na visokim školama, a narednih dana objavićemo i tabelu za drugi upisni rok na privatnim visokoškolskim ustanovama. Fakulteti i visoke škole strukovnih studija na kojima je posle prijemnih ispita u junu ostalo slobodnih mesta objavili su juče konkurs za upis novih studenata u drugom krugu koji počinje 1. septembra.

 

 

Posle spiska slobodnih mesta na državnim fakultetima, „Politika” danas objavljuje i podatke o slobodnim indeksima na visokim školama. Narednih dana objavićemo i tabelu za drugi upisni rok na privatnim visokoškolskim ustanovama.

Prema podacima koje su visokoškolske ustanove dostavile Ministarstvu prosvete, na visokim školama strukovnih studija ostalo je ukupno 2.509 slobodnih mesta, od kojih je 661 predviđeno za finansiranje iz budžeta.

Najviše slobodnih mesta ima na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Blacu. Na većini tehničkih, tehnoloških i železničkih škola strukovnih studija ima još slobodnih mesta za upis u drugom konkursnom roku. Srednjoškolci koji nisu uspeli da upišu Beogradsku poslovnu školu, gde se prijavilo čak 1.600 kandidata više nego što ima slobodnih mesta, moći će da konkurišu u septembru za upis u poslovne škole u Leskovcu, Valjevu, Blacu ili Užicu gde još ima slobodnih indeksa. Iako u Beogradu više nema slobodnih mesta za one koji žele da se školuju u oblasti zdravstva, u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji ima još 51 mesto za samofinansirajuće studente. Kandidati koji bi želeli da nastave školovanje u oblasti ugostiteljstva mogu da konkurišu za neko od 22 mesta u Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu, ali slobodnih indeksa za budžetske studente više nema.

Na pojedinim visokim školama strukovnih studija prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita se plaća, a cene se kreću od 1.500 do 5.000 dinara koliko košta polaganje prijemnog ispita na Visokoj školi primenjenih studija u Vranju.

Da podsetimo, na državnim fakultetima u Srbiji ostalo je još 8.461 slobodno mesto, od kojih su 6.104 predviđena za one koji će sami snositi troškove svog školovanja. Na fakultetima Univerziteta u Beogradu ima još 2.050 slobodnih indeksa, u Kragujevcu će 1.273 svršena srednjoškolca moći da polaže prijemni u septembru, dok će u Novom Sadu njih 1.885 ući u trku za indeks. Na niškim fakultetima ima ukupno 1.752 preostala slobodna mesta, na prištinskim 1.420, a na fakultetima Univerziteta u Novom Pazaru 111 akademaca moći će da dobije indeks u drugom konkursnom roku.

Kandidati se prijavljuju 1. i 2. septembra, prijemni ispiti će se polagati 4. i 5. septembra, 8. septembra biće objavljeni preliminarni rezultati, 9. i 10. septembra konačne rang liste kandidata. Upis kandidata mora biti završen do 15. septembra.