Home [stipendije] Državne studentske stipendije u 2008/09

Državne studentske stipendije u 2008/09

60
0

 Ministarstvo prosvete raspisalo je konkurs za dodelu neograničenog broja stipendija najboljim studentima na državnim univerzitetima u Srbiji, za koje kandidati mogu konkurisati od 1. do 31. oktobra.
Jedan od uslova koji kandidati moraju da ispune pored statusa studenta na budžetu i proseka iznad 8,5, je “čišćenje” prethodne godine studija. U ministarstvu procenjuju da će ove godine biti uručeno oko 6.500 stipendija, koje će studentima biti isplaćivane deset meseci u iznosu od 5.100 dinara.

Izuzetno talentovani studenti i postdiplomci mogu da konkurišu i za 150 stipendija koje dodeljuje Republička fondacija za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka.
Konkurs za ovakvu stipendiju raspisuje se u septembru, a zainteresovani studenti mogu da se jave tek posle završene druge godine osnovnih akademskih studija.

U Ministarstvu ističu da je za dobijanje ovih stipendija potrebno davati godinu za godinom, imati prosek iznad devet, kao i položen psihotest, koji se radi samo prilikom prvog konkurisanja.

Testiranje se obavlja samo na nekim fakultetima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a jedino za studente umetničkih fakulteta nije potrebno polaganje testa.
Studenti kojima bude dodeljena ova stipendija mesečno će dobijati 12.000 dinara, a postdiplomci tri hiljade dinara više.

Zadužbina Beogradskog univerziteta mesečno izdvaja oko 840.000 dinara za stipendiranje 140 akademaca. Ova stipendija isplaćuje se tokom čitave godine, a mesečno iznosi 6.000 dinara. Uslov za njeno dobijanje je da su studenti na budžetu Beogradskog univerziteta sa prosekom ocena iznad devet.

I ove godine studentima će veoma privlačne biti stipendije grada Beograda, “Fonda dr Zoran Đinđić”, kao i one koje nude strane vlade, Univerziteti, kompanije i banke. Za ove stipendije mogu konkurisati kandidati bez obzira na univerzitet na kojem studiraju.

Izuzetak je “Tokio fondacija” iz Japana, čiji komitet na Beogradskom univerzitetu odlučuje ko će od studenata postati stipendista ovog Fonda. Što se postdiplomaca tiče, samo oni sa Pravnog, Ekonomskog, Filološkog, Filozofskog i sa Fakulteta političkih nauka mogu da konkurišu za ovu stipendiju.
Dodatni uslovi za kandidate su znanje bar dva strana jezika i visok prosek ocena, kao i objavljeni stručni radovi.


Besplatno u inostranstvo

Najinteresantnije stipendije su svakako one za studije na nekom od Univerziteta u inostranstvu, među kojima su najatraktivnije one namenjene sportistima na nekom od Univerziteta u SAD.

Neke od aktuelnih stranih stipendija su i Master stipendije iz prava, umetnosti i socioloških nauka u Velikoj Britaniji, Master stipendije u Glazgovu, Master iz naprednih evropskih studija u Turskoj, Francuskoj i Nemačkoj.

Svi koji bi želeli da dobiju jednu od ovih stipendija potrebno je da se jave ambasadama pomenutih zemalja u kojima će im objasniti kako i na koji način mogu da konkurišu.

Izvor: Kurir