Home [njuz] PREVOZ SKUPLJI OD 1. AVGUSTA!

PREVOZ SKUPLJI OD 1. AVGUSTA!

43
0

 Gradski prevoz poskupeće za osam odsto, tako da će cena karte za jednu vožnju u prvoj zoni koštati 32, a za dve zone čak 65 dinara. Vožnja u vozilima javnog gradskog prevoza od 1. avgusta poskupeće za osam procenata! Zoran Alimpić, v. d. gradonačelnika Beograda, odlučio je juče da usvoji zahtev preduzeća koja učestvuju u gradskom i prigradskom prevozu i odobri povećanje cena.

Za manje od mesec dana cena karte za jednu vožnju u prvoj zoni kupljene na kiosku koštaće 32, a za dve zone 65 dinara. Pojedinačna karta kupljena u vozilu, u dnevnom saobraćaju, za jednu zonu, biće povećana na 45 dinara, a za dve zone čak na 65 dinara.

Moglo je i gore

Zoran Alimpić, međutim, tvrdi da poskupljenje nije veliko.

– Prethodna korekcija cena izvršena je još pre godinu dana. Ovo poskupljenje nije ni blizu onom koje bi stvarno trebalo da bude. Ono neće pokriti troškove goriva, a i dalje će se finasirati iz budžeta. Od poslednjeg poskupljenja prevoza, "dizel" gorivo je skuplje za čak 43,3 odsto – objašnjava Alimpić.

Kako kaže, ova korekcija cena u javnom gradskom i prigradskom prevozu u skladu je sa zakonom o javnim preduzećima i Memorandumu o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici.

– Propisano je da se rast cena pojedinačnih usluga u cenovniku mora utvrditi u nivou predviđene godišnje inflacije, a najviše do osam odsto. Cenu prevoza putnika u gradskom saobraćaju trebalo bi realno povećati i za 42, a ne samo osam odsto, ako pogledamo koliko su poskupeli gorivo, struja, polise osiguranja… – pravda se Alimpić.

Markice paprene

Karta
Stara cena-Nova cena

U kiosku 29-32
U vozilu  40-45
Druga zona 60-65
Markica za zaposlene – prva zona 1.500-1.620
Prva i druga zona  1.800-1.945
Markica za osnovce 410-440
Prva i druga zona 550-595
Nezaposleni  780-840
Prva i druga zona 1.020-1.100

Mesečna markica za zaposlene za prvu zonu biće povećana na 1.620, a za dve zone na 1.945 dinara. Učenici će markicu od 1. avgusta plaćati 440 dinara, za dve zone 595, a studenti, penzioneri, invalidi, nezaposleni i stare osobe 840 za prvu, odnosno 1.100 dinara za drugu zonu. Karte za pojedinačnu vožnju u prigradskom samobraćaju, kupljene van vozila, osim na linijama koje saobraćaju preko područja Srema i Banata, koštaće od 65 u prvoj zoni do 232 dinara u desetoj zoni.

Sa odlukom v. d. gradonačelnika juče se složilo i Gradsko veće, a na osnovu analize Sekretarijata za saobraćaj i Uprave za cene Sekretarijata za privredu. Nadležni iz GSP "Beograd" i "Laste" smatraju da gradski prevoz treba da se izuzme iz Memoranduma o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici, kao što su izuzeti NIS i EPS.

Anketa:

Slobodan Koviljac (24), student
– Svakodnevno koristim gradski prevoz i zadovoljan sam kvalitetom usluge. I do sada je prevoz bio skup, a kamoli još i poskupljenje. Meni neće ni sada biti problem kada je u pitanju kupovina karti za prevoz jer mama i tata još uvek sve finansiraju.

Radmila Jocić (58), arhitekta
– Prevoz u prestonici nije skup i mislim da novo poskupljenje neće biti veliki udar na kućni budžet. Ne poskupljuje prevoz 100 odsto, već samo osam. Svakodnevno koristim prevoz i kupujem mesečnu markicu i 100 dinara više na sadašnju cenu nije mnogo.

Dejan Janković (24), student
– Novo poskupljenje je sigurno i novi udar na moj džep! Prevoz je znatno bolji nego prethodnih godina, ali nisam zadovoljan kada čujem reč poskupljenje. Ipak ne može da se bira jer drugi ljudi diktiraju koja će cena karti biti.

Izcor:Press