Home [zabavnik] BrainsBook – putovanje u umreženu budućnost znanja

BrainsBook – putovanje u umreženu budućnost znanja

43
0

 Juče je u Beču predstavljena i pokrenuta platforma Brainsbook.com, koja na inovativan i revolucionaran način spaja znanje i umreženost, Web 2.0 tehnologiju i izdavaštvo, napredak i kulturu. Svi korisnici interneta, iz celog sveta, pozvani su da na sajtu Brainsbook.com s drugima podele svoje znanje,

ideje i iskustva o globalnom fenomenu „networkinga“, odnosno umrežavanja. Istovremeno, oni mogu glasati i oceniti dela drugih učesnika na stranici, od kojih će najbolja početkom 2009. godine biti objavljena u knjizi za svetsko tržište.
Fenomen umrežavanja je svetski fenomen, barem otkako je „Tajm“ magazin milione korisnika Web 2.0 tehnologije proglasio za „ličnosti godine“ 2006.; istovremeno se u 2007. učešće u onlajn platformama kao što su Facebook, MySpace ili Orkut duplalo, uključujući i naše krajeve. Svaki četvrti korisnik interneta u našem regionu ima profil, blog ili neki drugi način da predstavi dio svog života onlajn zajednici. Nauka i ekonomija su također umrežavanje prepoznali kao važan način da se ostvare vlastite želje, ideje i clijevi, napredak u ličnoj karijeri ili poslovnim ambicijama.

Brainsbook.com je nastala umrežavanjem ovih ideja: cilj platforme je da se sakupe, pripreme i predstave saznanja o svim aspektima umrežavanja. Na engleskom i nemačkom jeziku štampana knjiga biće prva demokratska kompilacija relevantnog znanja vezanog za umrežavanje.

Brainsbook.com prati i unapređuje revoluciju znanja koju su pokrenuli sajtovi kakav je Wikipedia, rečima inicijatorke Brainsbooka, Selme Prodanović: „Svaki učesnik piše svoj članak, dok ga drugi u tome inspirišu.
Zajednica korisnika kasnije ocenjuje radove drugih, a društvena razmena između korisnika dešava se u delu platforme zvanom 'Community', sa svim alatima koje nude drugi sajtovi za umrežavanje“.

Prodanović je inače Chief Networking Officer grupe Brainswork, koja u celom svetu pruža konzalting usluge za održivi razvoj, s posebnim naglaskom na jugoistočnu Evropu i obrazovanje. Prominentni eksperti, naučnici, autori i članovi onlajn mreža, kao i mreža u „stvarnom životu“, pozvani su da napišu uvodne članke i njima inspirišu druge. Među njima su Maja Petrašinović iz Privredne Komore Srbije, Rachel Sterne iz američkog GroundReport.com, pisac Ivan Misner, i drugi.

Izvor:Economy