Home [njuz] Mesta na sedam fakulteta

Mesta na sedam fakulteta

34
0

 Posle prvog upisnog roka na 13 fakulteta Univerziteta u Nišu ostalo je nešto manje od 1.500 slobodnih mesta. Konkurs je raspisan za 5.473 brucoša, a prijavilo se 5.013 kandidata.

Maturanti koji nisu uspeli da upišu željeni fakultet moći će u septembru da konkurišu za indeks na sedam fakulteta. Slobodnih mesta ima na Elektronskom, Mašinskom, Ekonomskom, Pravnom, Građevinskom, Prirodno-matematičkom, Tehnološkom. Na Mašinskom fakultetu ima 145 indeksa na budžetskim studijama, a na građevinarstvu 22 slobodna mesta na budžetu. Najveća gužva je i ove godine bila na Medicinskom, na kome je za 440 mesta konkurisalo 632 maturanata. Velika konkurencija bila je i na Departmanu za psihologiju na Filozofskom fakultetu, na kome se za 80 mesta prijavilo 226 kandidata.
– Nisam uspeo da se izborim za mesto na psihologiji, iako sam se spremao za prijemni i bio vukovac u gimnaziji. Kako da uspem kad je na listi bilo nekoliko kandidata koji su imali 100 bodova. Na svim fakultetima koje bih ja mogao da studiram više nema mesta – priča Bojan Ilić.
Prof. dr Dušica Pavlović, prodekan na Medicinskom fakultetu, kaže da je ove godine uobičajeno bilo više prijavljenih kandidata od dozvoljene upisne kvote.
– Na medicini smo imali kandidata koji ima 99 poena, što znači da je kvalifikacioni ispit uradio perfektno. Slično je i na svim ostalim studijskim grupama. Male su razlike između prvog i poslednjeg na list – kaže profesorka.

 

 

Izvor:Blic