Home [njuz] Upis u srednje škole je besplatan

Upis u srednje škole je besplatan

40
0

 U osnovnim školama u Srbiji sutra će biti objavljen konačan raspored učenika po srednjim školama ,obrazovnim profilima,i smerovima gimnazija.Iz Ministarstva prosvete upozoravaju da je upis u prvi razred srednje škole besplatan,odnosno da školama ne treba da se plati nikakva nadoknada.

U ponedeljak i utorak, 7. i 8. jula, od 8 do 15 sati učenici koji su primljeni u određenu srednju školu podnose originalna dokumenta za upis, dok će đaci koji ne budu raspoređeni u prvom krugu, imati šansu da konkurišu u srednje škole u kojima je posle prvog kruga ostalo slobodnih mesta.

Spisak preostalih slobodnih mesta nakon prvog kruga osnovne škole će objaviti 8. jula od 16 časova i neraspoređeni učenici podnose prijavu sa željama za upis dan kasnije, od  9 do 15 časova.

Konačni raspored đaka po školama biće objavljen 11. jula, kada će se i upisivati. U srednju školu ,učenike mogu upisati i roditelji.

Upis učenika sa posebnim sposobnostima za umetnost, matematiku, fiziku, jezike, završen je ranije, a sutra će biti objavljen i konačan raspored učenika za trogodišnje profile.

I  za njih važe upisni rokovi, kao i za đake koji konkurišu za četvorogošnje stručne škole.

Ove godine je za oko 81.000 osmaka predviđeno 86.000 mesta, u gimnazije može da se upiše oko 18.000 đaka, 42.000 mesta rezervisano je za četvorogodišnje obrazovne programe, a 21.000 mesta za trogodišnja zanimanja

Poneti dokumenta za upis

Za upis su potrebna sledeća dokumenta: prijava, originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, koji može biti stariji od šest meseci i lekarsko uverenje o ispunjavanju zdravstvenih uslova, ako su potrebni za obrazovni prifil, diplome i druge dokaze o posebnim dostignućima.

Izvor:RTS