Home [zabavnik] Sve više devojaka na elektrotehnici

Sve više devojaka na elektrotehnici

28
0

 Polaganje prijemnih ispita na većini fakulteta državnih univerziteta završeno je juče, a prvi preliminarni rezultati osvanuli su na oglasnim tablama pojedinih visokoškolskih ustanova.Radovali su se juče u Beogradu kandidati koji su se našli iznad „tanke crne linije” na Fakultetu političkih nauka, Pravnom, Biološkom i Elektrotehničkom fakultetu. Ipak, muke oko upisa za neke još nisu završene.

– Imamo 121 kandidata koji se nalazi na listi čekanja, što znači da ako neko odustane od indeksa upisuje se sledeći sa liste čekanja. Od 1.632 prijavljena kandidata na ispitu je izašlo 1.626, a samo petoro ima manje od 30 bodova – kaže Dragiša Potić, pi-ar Pravnog fakulteta.
Ove godine nema kandidata sa maksimalnim brojem poena, pa prvi na listi za upis na ovom fakultetu ima 98,60 poena, poslednji na spisku za budžet 70,78, a poslednji na konačnoj listi 44,04 poena.

Preliminarna rang-lista na Elektrotehničkom fakultetu uskoro će biti objavljena, ali fakultet već ima prve podatke o rezultatima koje su svršeni srednjoškolci postigli na testovima iz matematike i fizike.

– Nijedan kandidat nema maksimalni broj poena na testu iz fizike, ali to ne treba da čudi jer je većina talentovanih za fiziku, zbog nagrada osvojenih na takmičenjima, oslobođena polaganja. Test iz matematike urađen je mnogo bolje, pa ima čak 14 kandidata koji su osvojili maksimum na testu – rekao je profesor dr Miodrag Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta.

Zaposleni na ovoj visokoškolskoj ustanovi uradili su statistiku koja pokazuje koliki je procent devojaka, iz kog mesta dolaze kandidati, za koje su se smerove opredeljivali. Većina prijavljenih dolazi iz Srbije, njih 53 odsto, slede Beograđani sa 40 odsto, dok pet odsto živi u nekoj od bivših republika SFRJ. Momci su i dalje u većini – 76 odsto, ali, gledajući podatke od 2005. godina naovamo, uočava se da su i devojke sve više zainteresovane da studiraju elektrotehniku, pa je taj broj porastao od 2005. godine za oko dva odsto.

Sudeći po rezultatima prijemnog ispita, Ekonomski fakultet u Subotici dobiće ove godine mnogo dobrih studenata, naročito na smeru za finansije, bankarstvo i osiguranje gde je prvih petoro kandidata imalo maksimalnih 100 poena, dok je poslednji kandidat na budžetu osvojio 89,78 bodova. Poslednji na listi za ovaj smer ima 50,14 poena.

Budući doktor medicine koji je najbolje uradio prijemni ispit na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu ima 97 poena, a nešto više osvojio je kandidat na listi za upis na studije farmacije – 97,62. Da bi se integrisane studije medicine upisale na budžetu trebalo je osvojiti 71,68 poena, a poslednji kandidat na ovoj listi ima 63,60 poena. Dok se njihove kolege raduju postignutom uspehu, 45 kandidata još se nada da će uspeti da upiše studije medicine na kragujevačkom fakultetu, jer toliko ih je na listi čekanja.

– Prema prvim rezultatima testiranja, moglo bi se reći da ove godine imamo kvalitetnije kandidate nego prethodnih. Broj prijavljenih nije veći nego inače, ali po uspehu iz škole i bodovima osvojenim na prijemnom ispitu kandidati su bolji nego lane – izjavio je profesor dr Nebojša Arsenijević, dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Zaposlene na fakultetu iznenadilo je veliko interesovanje za trogodišnje strukovne studije, naročito za smer strukovni terapeut – prvi na listi imao je 93,96 poena, poslednji 58,88, a na listi čekanja ostalo je čak 22 kandidata, od kojih poslednji ima 40 bodova.

– Voleli bismo da imamo više kandidata iz gimnazija, ali se njihov broj iz godine u godinu smanjuje. Takođe, primećujem da se menja polna struktura i da se sve više devojaka opredeljuje za medicinu, koja je u nekim oblastima više muška profesija – kaže dr Arsenijević.

Za desetak dana fakultet će uraditi detaljnije analize uspeha sa prijemnog ispita, među kojima će biti i podaci o tome koji su zadaci bili najteži brucošima. Dekan Medicinskog fakulteta objašnjava da će ove podatke proslediti školama iz kojih su došli prijavljeni kandidati, kako bi profesori znali koje gradivo njihovi bivši učenici teže savlađuju.

Najjača konkurencija na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu bila je na smeru za pejzažnu arhitekturu – prvi na listi osvojio je 99,74 poena, za budžet je bilo potrebno 92,54 poena, a poslednji na ukupnoj rang-listi ima 85,78 bodova.

IZvor:Politika