Home [zabavnik] Polovina maturanata koristi drogu

Polovina maturanata koristi drogu

66
0

 U Subotici blizu 35 odsto srednjoškolaca i šest odsto učenika osnovnih škola koristi drogu, govore podaci subotičke Fondacije za mentalnu higijenu "Exspecto". Pri tom se Savetovalištu za mlade za pomoć u rešavanju ovog problema obrati dvoje mladih ljudi nedeljno.

Saznanja stručnjaka koji rade u "Exspectu" govore da učenici osnovnih a ni srednjih škola nisu svesni opasnosti od droge, i da je olako shvataju. Najveći procenat korisnika beleži se među maturantima srednje škole – u prvim razredima srednje škole drogu koristi oko 15 posto učenika, u drugim jedna četvrtina, u trećim više od trećine, a u četvrtim razredima gotovo polovina učenika konzumira neku od droga.
Prema saznanjima Savetovališta za mlade, socijalna pozadina ovog problema je šarolika – drogu koriste i deca iz socijalno ugroženih i razorenih porodica, ali i iz dobrostojećih i intelektualnih, a ne postoje ni velike razlike među polovima kada je ovo iskušenje u pitanju.
Subotička opština, inače, godišnje obezbeđuje nekoliko stotina hiljada dinara za borbu protiv narkomanije i finansira rad Fondacije "Exspecto".

Izvor:Danas