Home [njuz] Hiljadarka dnevno za sezonski posao

Hiljadarka dnevno za sezonski posao

73
0

 Devojke preko omladinskih zadruga mogu da rade kao promoterke ili administrativne radnice, dok se mladićima najčešće nude fizički poslovi…
Studenti i učenici koji tokom leta žele da zarade za odlazak na more ili za džeparac, mogu da se obrate brojnim omladinskim zadrugama koje posreduju u nalaženju posla. Za mladiće su u ponudi lakši ili teži dnevni fizički poslovi, dok devojke mogu da rade kao promoterke ili administrativne radnice. Zarade na mesečnom nivo idu do 20.000 dinara.

 Učenici koji žele da se učlane u zadrugu moraju da donesu na uvid ličnu kartu (ako je imaju), zdravstvenu knjižicu i potvrdu iz škole. Studenti na uvid donose indeks i ličnu kartu. U većini zadruga plaćanje članarine ne postoji.
– Kako dođe leto, poveća se interesovanje mladih za sezonske i letnje poslove. Mladićima su u ponudi fizički poslovi istovara i utovara. Za njih često ima posla, jer je leto prepuno festivala kada je radna snaga neophodna. Oni, najčešće, na dnevnom nivou mogu da zarade do 1.000 dinara, ali ako rade preko osam sati, i dnevnica im raste – kaže za „24 sata” Gordana Musurović iz Omladinske zadruge „Centar”.
Kada je reč o devojkama, Musurović kaže da za njh ima najviše posla u administraciji, a mogu da rade i kao promoterke ili kao zamena za radnice koje su na godišnjem odmoru. Njihova primanja na mesečnom nivou mogu da iznose do 20.000 dinara.
– Nažalost, za učenike srednjih škola sve manje ima posla. Ranije su mogli da rade kao prodavci sladoleda ili na lepljenju deklaracija, ali takvih poslova sve manje ima u ponudi – kaže Musurović.
Slično je i u drugim zadrugama. Tako u Omladinskoj zadruzi „Avala” kažu da najviše posla ima za mladiće koji su spremni da rade fizičke poslove.
– Njihove zarade na dnevnom nivou mogu da idu i do 1.400 dinara, dok devojke mogu da rade u administraciji, lepljenju deklaracija i da zarađuju od 20 do 150 dinara po satu – kažu u toj zadruzi.
U zadrugama navode da, iako je većina poslova namenjena devojkama, glavne mušterije su im muškarci.
– Naročito su česti posetioci muškarci studenti, učenika ima manje, dok se i devojke slabije interesuju, uprkos širim mogućnostima koje im se nude – kažu u zadrugama. 

Izvor:24 sata