Home [zabavnik] Diplomci iz Kikinde postaju Novosađani

Diplomci iz Kikinde postaju Novosađani

52
0

 Iako obezbeđuje stipendije za studente koji na fakultetima u Beogradu ili Novom Sadu ostvaruju visok prosek ocena, opština Kikinda ne uslovljava mlade ljude da se nakon završenog fakulteta vrate u svoj grad. Za sada nema strategije kako da se mladi zadrže, niko im ne nudi ni posao ni stan, pa veliki broj njih ostaje u Beogradu, a još više u Novom Sadu.

Neki se trajno sele još u studentskim danima, jer su im roditelji obezbedili stan, ali se u Kikindu često ne vraćaju ni oni koji su podstanari. Mladi Kikinđani vole život u većem gradu, čak i onda kada ne mogu da pronađu posao u struci, već sa fakultetskom diplomom rade poslove za koje nije potrebno visoko obrazovanje.
Jovana S. je jedna od uspešnih studentkinja koja će uskoro diplomirati, ali se neće vratiti u Kikindu. Studira engelski jezik i u Novom Sadu već je organizovala svoj život.
– Presudno je što mi Novi Sad nudi mnogo veće mogućnosti za razne vrste poslova. Već dajem časove engleskog i više zaradim nego što bih za čas naplatila u Kikindi. Mogu da obezbedim novac za stan i druge troškove ako imam osam do deset učenika, da ne radim prevode ili neke druge poslove. U Kikindi bih mogla da dobijem posao u školi, ali ne želim da mi život bude monoton. Novi Sad mi nudi druge kvalitetne sadržaje. Pored toga, više prijatelja sada imam u Novom Sadu nego u Kikindi, jer su svi na fakultetima kao i ja. Stekla sam prijatelje tokom studiranja i već sam pronašla sebe u Novom Sadu – kaže Jovana.
Na evidenciju Službe za zapošljavanje u Kikindi godišnje se prijavi između 40 i 50 mladih ljudi koji su završili fakultet. Trenutno je prijavljeno 55 fakultetski obrazovanih koji posao ne čekaju duže od godinu dana. Među njima su i 33 žene.
– Polovina onih koji završe fakultet i prijave se na evidenciju, upisuju postdiplomske studije u Novom Sadu ili u Beogradu ili traže posao u ovim gradovima. Kod nas se evidentiraju radi lične karte, koja im je izdata u Kikindi. Iako su na našoj evidenciji, njihovi planovi vezani su za ova dva velika grada. Pošto je posao u struci vrlo teško pronaći i u Novom Sadu i Beogradu, naši sugrađani sa fakultetskom diplomom prihvataju i neke druge poslove koji ne odgovaraju njihovom obrazovanju – kaže Ostoja Vojinović, savetodavac u Službi za zapošljavanje u Kikindi.

Stipendije 4.500 dinara
Opština Kikinda dodelila je 124 stipendije uspešnim studentima. Od toga 33 stipendije koristili su akademci završnih godina. Stipendiju od 4.500 dinara mesečno dobijaju studenti čiji je prosek ocena devet i više, kao i oni lošijeg materijalno stanja sa prosekom iznad osam.

Izvor:Blic