Home [njuz] Teško do novca za letovanje

Teško do novca za letovanje

47
0

 ZRENJANIN, SREMSKA MITROVICA – Da bi zaradili za džeparac ili letovanje vojvođanski studenti najčešće konobarišu, popisuju potrošnju struje, raznose reklamni materijal, utovaruju i istovaruju robu, rade teške fizičke poslove preko omladinske zadruge, a najređe se odlučuju za sezonske poljoprivredne radove među kojima je najaktuelnije branje višanja.

Student informatike Petar Lakić iz Zrenjanina kaže da se od konobarske plate ne može zaraditi za letovanje, ali uz neke dodatne poslove preko omladinske zadruge moguće je uštedeti za najjeftiniju moguću varijantu desetodnevnog odmora u Bugarskoj.
– Konobarisao sam godinu i po dana za platu od 12.000 do 15.000 dinara i to je dovoljno da se pokriju neki studentski troškovi, ali za more ne može da ostane. Preko omladinske zadruge na raznim poslovima može da se zaradi od tri do pet hiljada dnevno i da se ostavi na stranu. Našao sam najpovoljniju moguću varijantu za letovanje u Bugarskoj tako da me punih deset pansiona sa prevozom košta 150 evra – kaže Lakić.
Dragoljub Pejović već duže vreme se izdržava radeći preko omladinske zadruge ne odbijajući posao.
– Za nekoliko dana može da se zaradi od 20.000 do 25.000 dinara. Na istovaru džakova, zemljanim radovima, uz dobru ekipu može da se zaradi po 50 evra dnevno. Radio sam popisivanje potrošnje struje na čemu takođe može da se zaradi 4.000 dinara dnevno, ali treba obići 700 brojila. Popisivanje potrošnje struje u niskogradnji računa se 6,5 dinara po strujomeru a u visokogradnji tri dinara. Raznošenje flajera, letaka, propagandnog materijala košta od 80 para do jednog dinara po flajeru. Za osam sati moguće je razneti 2.000 flajera i zaraditi 1.500 dinara – navodi Pejović.
Stevica Šavija, direktor Omladinske zadruge „Progres“ sa 250 članova, kaže da posla uvek ima za dve kategorije omladinaca: do 26. godine na redovnom školovanju za koje se plaća 29 odsto poreza i doprinosa i za nezaposlene koji ne idu u školu na koje se plaćaju porezi i doprinosi od 82 odsto.
Među članovima zadruge imamo 150 studenata i 100 nezaposlenih omladinaca. Nekada smo imali čekaonicu gde su studenti ranom zorom dolazili i čekali na posao. Danas radimo po pozivu kad ugovorimo posao. Imamo stalne firme sa kojima poslujemo među kojima su „Žitoprodukt“, „Duvanska industrija“, Fabrika sintetičkog kaučuka, Turistička organizacija. Reč je o zemljanim radovima, istovaru, utovaru robe. Nedavno smo imali radove na golf terenu kod Žabaljskog mosta, koji su duže trajali pa su ugovorene dnevnice od 1.200 dinara što su studenti rado prihvatali. Momci mnogo lakše dođu do posla jer je posao uglavnom vezan za fizikalisanje. Devojke se prihvataju konobarisanja u baštama kafea, a prodaju i sladoled u poslastičarnicama – priča Šavija ističući da se zadruzi sve češće javljaju ljudi koji se izdržavaju od ovog posla jer ne mogu da nađu zaposlenje u struci.
U mitrovačkim omladinskim zadrugama kažu da su davno prošla ona sretna vremena, kada se radeći preko zadruge moglo zaraditi za letovanje.
– U uslovima visoke nezaposlenosti ogromna je navala na našu zadrugu radi pronalaženja posla, omladinci hoće da rade, ali od 500 članova trenutno posla ima za stotinak. Zavisno od težine rada sat se plaća od 75 do 85 dinara, a branje višanja deset dinara po kilogramu, uz organizovan prevoz i radno vreme od sedam do 17 sati – kaže Zorica Dosković, direktorka omladinske zadruge „Mladost 93“.
Mitrovčanka Snežana Repajić, apsolventkinja Više škole likovnih umetnosti u Beogradu, kaže da je zadrugar već pet godina i do sada je od tako zarađenog džeparca letovala na Ohridu i Crnogorskom primorju, ali uvek uz dodatnu pomoć roditelja.

Studenti izbegavaju da beru višnje
Studenti se retko odlučuju na berbu višanja gde se po gajbi zarađuje 100 dinara. Dobar berač može da obere 10 gajbi i zaradi 1.000 dinara ali studenti izgleda nisu vični ovom poslu – kažu u zrenjaninskoj omladinskoj zadruzi „Progres“.

Za kuvare nude platu 800 evra
Omladinska zadruga „Progres“ kao filijala bečke firme „Trenkwalder“ ima mogućnost zapošljavanja Zrenjaninaca na Crnogorskom primorju.
– U ovom trenutku traži se skoro neograničen broj građevinskih radnika, zidara, tesara, armirača ali i radnika u ugostiteljstvu, konobara, kuvara, pomoćnih kuhinjskih radnika. Plate u Crnoj Gori na ovim poslovima su 250 evra. Najbolje su plaćeni dobri kuvari i mesari čija se plata kreće oko 800 evra – kaže direktor Omladinske zadruge „Progres“ u Zrenjaninu Stevica Šavija.

Izvor:Blic