Home [njuz] Cubismo na otvaranju Trenchtown festivala

Cubismo na otvaranju Trenchtown festivala

35
0

trenchtown.gifPrvog dana Trenchtown festivala nastupiće hrvatski sastav Cubismo. Cubismo je sastav koji svira energičnu plesnu muziku utemeljenu na afro-kubanskim ritmovima, ali u svom osebujnom i prepoznatljivom stilu. Osim salse i latino-jazza, u muzici Cubisma osećaju se i uticaji jazza, hip-hopa, funka i rocka. Članovi sastava dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Kube i Ekvatora, i najznačajniji je sastav koji svira takvu vrste muzike u ovom delu Europe. Cubismo je do sada izdao šest albuma od kojih je većina i u svetskoj distribuciji. Cubismo je sarađivao sa mnogim hrvatskim, ali i svetskim muzičkim zvezdama. Album „Motivo Cubano“ snimljen je na Kubi sa članovima legendarnog Buena Vista Social Cluba, a na albumu „Viva la Habana“ gostovala je Yolanda Duke, koja je u to vreme bila pevačica orkestra Tita Puentea. Sastav Cubismo, dugo i plodno sarađuje i sa Nelsonom Hernandezom, jednim od ponajboljih aranžera i producenata salse u SAD-u. Najjača strana Cubisma ipak su koncerti i živi nastupi, tokom kojih publiku rasplešu golemom količinom pozitivne energije kojom zrače sa pozornice.Sastav je osnovan 1995. godine, a ime je dobio po kompoziciji "Cu-bi cu-bop" jazz trubača Dizzyja Gillespieja, koji je među prvima baš u toj kompoziciji izmešao afro-kubanske sa jazz ritmovima.

Prvo veče na Trenchtownu uz Cubismo obećava poplavu dobrog latino zvuka, duh Kube, talase pozitvne energije, sve to uz ritmove koji su najpogodniji za dobro raspoloženje i ples, te time i događaj za pamćenje.

Isto veče nastupiće i sastav Ghetto Campania i DJ Steve Gerrard.

Napuljski bend Ghetto Campania je jedan od najprivlačnijih koncertnih atrakcija savremene Italije. Godine 2002. kreirali su projekat pod nazivom NAGOS u okviru kojeg su počeli da promovišu svoje pesme, čudesne amalgame modernog dub zvuka i južnjačkih melodija. Bend je nastupao na mnogo festivala širom Evrope, a kruna njihovog muzičkog stvaralaštva obeležena je pobedom na A13 Sud Festivalu. Godine 2003. bend se našao na kompilaciji Rock e Contaminazioni II, "Sanarecords" label-a, distribuiranog širom Italije. Poslednji album Ghetoo Campania je izdao 2005. godine.

Steve Gerrard

je jedna od prvih asocijacija na samo pominjanje progressive zvuka. Ovaj Britanac je dobitnik najvećih priznanja, sa uzorima kao što su Sasha i Digweed, Nick Warren i Danny Howells, sve do Adam Freelanda, i uz tehnničko umeće jednog Anthony Pappe. Gerrard je razvio jedinstven stil koji bi se mogao odrediti kao deep progressive house kombinovan sa breakbeatom, kreirajući svoj muzički set koji je više nego samo zbir svih ovih elemenata. Steve kaže da živi svoj san, jer je uvek na putu i jer nastupa po celome svetu, gde sreće nove ljude. Neki od klubova u kojima Steve Gerrard nastupa su Bedrock, Home, Ministry of Sound, The End (London), Nikita (San Francisco), Giant (LA), Spundae (WMC Miami), Limelight (NYC), Code (Birmingham)… Svi magazini i radio stanice se slažu u jednome da je Steve Gerrard neviđeno talentovan i spada u sam vrh progressive house i breaks DJeva, što se potvrdilo i njegovim nastupom na Wembley stadionu pred 93.000 ljudi, kada je zagrejavao publiku za band Oasis.
Sve ovo govori u prilog tome da je Steve Gerrard na današnjoj svetskoj A listi DJeva i da je malo onih koji umeju, kao on, da tako umešno prave dobre žurke, sa pravim erupcijama pozitivne energije.

Petak, 28. april

Glavni trg
Cubismo, Zagreb, Hrvatska
Ghetto Campania/Caserta/Italija
SambaNsa, Novi Sad, Srbija
Drum’n’Zez, Novi Sad, Srbija

posle 02h
Drum'N'Bass by:
Darko Stepic/Firehouse Crew. D2/Skoplje/Makedonija
Dj Iljche/MJM/deep and atmospheric dnb set/Makedonija

STEVE GERRARD/Bedrock/London/Engleska
Mkdsl/Motokultivator/ Beograd/Srbija
Flip/Breaklogic/Beograd/Srbija
Ronin8/SunXPlace, Code/Ruma/Srbija
Car z/englishbreakfast/Novi Sad/Srbija

Rege sokak
Chalice Sound System/Lil/Francuska
Lady Z 'N' Zulu/Subotica/Srbija
Stacy/Subotica/Srbija
Simba Feat. Radeni Man/Subotica/Beograd/Srbija
Prince Sol (Irie dread selekta)/Beograd/Srbija
JahmessenJah (Gornji Milanovac)/Srbija
Chant sessions (Phobos and Congas + friends)
Natty Strike/Beograd/Srbija

www.trenchtow.org