Home [njuz] Program Dana Beograda

Program Dana Beograda

36
0

pazibeogradManifestacija "Dani Beograda" pod sloganom „Pazi,Beograd!“ ove godine se po peti put održava od 16. do 19. aprila. Datum održavanja manifestacije podseća na dva značajna istorijska događaja – 16. april 878. kada se prvi put pominje slovensko ime Beograd u jednom pisanom dokumentu – pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu, i 19. april kada se pre sto četrdeset godina desila primopredaja ključeva grada iz ruku turskog komandanta Ali Riza-paše u ruke knezu Mihailu, čime je Beograd simbolično i suštinski ponovo postao srpska prestonica.

pazibeograd
Skupština grada Beograda, osnivač i pokrovitelj Dana Beograda, raspisala je ove godine konkurs za kreativno rešenje proslave na temu „Beograd grad budućnosti“, na kojem je prvu nagradu osvojio projekat Slaviše Savića „DANI“, drugo mesto pripalo je A. Knežević, I. Malek i A. Raonić za predlog „Svetlosna arhitektonika grada budućnosti – Ukrštanja”, a treće projektu B. Gavrića, L. Sanadera i N. Kovačića „Beograd: 75 godina transformacije”, koji je predložila organizacija „Noć muzeja”. Za kreativnog direktora proslave izabrana je Anica Tucakov.

Izvršni producent i glavni organizator Dana Beograda, i ove godine, treći put za redom je BELEF-centar.

Četiri slova, četiri grandiozne kapije (D: Doživljaj, A: Art, N: Nauka i I: Istorija), stajaće ovog aprila u samom srcu grada, u Knez Mihailovoj ulici, i usmeravati Beograđane i njihove goste na na različite, tematski određene sadržaje.

Prvog dana proslave na osnovu dragocene zbirke fotografija Jeremije Stanojevića, biće postavljeni paneli koji će ukazivati na izgled Beograda između dva svetska rata i porediti ga sa današnjim stanjem istih tih reprezentativnih lokacija.

Promocija i-mpression punkta, veb sajta www.belgradeblog.com i „Knjige utisaka“, sve u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, održaće se u Knez-Mihailovoj ulici, kod „Ruskog cara“. Na istom mestu biće i otvaranje izložbe fotografija stranih turista.

Drugog dana proslave biće otvorena eksterijerna postavka izložbe „Work in Progress – Technotise“, i stripovske scenografije Beograda u budućnosti, zasnovane na viđenju Alekse Gajića, autora prvog srpskog futurističkog animiranog dugometražnog filma. Centralni medijski događaj podrazumeva učešće autora projekta, demonstraciju crtanja stripova, razgovor sa publikom i novinarima. Na kraju će se održati i žurka sa elektronskom muzikom iz filma „Technotise“.

Treći dan posvećen je nauci kao nezaobilaznom faktoru kad je u pitanju budućnost. U 13 časova biće otvorena Izložba starih i novih patenata u izložbenom prostoru Muzeja grada Beograda u Knez Mihailovoj 46. Ovom prilikom biće izloženi patenti naših slavnih naučnika i pronalazača iz prošlosti, ali i nagrađeni pronalasci naših savremenika. Istog dana Teatar Mimart, inspirisan budućim dostignućima nauke izvešće performans „Beograđani, građani budućnosti“.

Program četvrtog dana započinje u podne u Skupštini grada Beograda, gde će biti dodeljena Nagrada grada Beograda za 2006. godinu uz svečani program. Čelnici grada Beograda, dobitnici nagrada i Beograđani krenuće zazim u povorku kroz sva četiri slova – kapije. Kada budu došli do slova I prisutni će videti demonstracije starih zanata, moći će da se fotografišu i da dobiju svoje fotografije izrađene u starinskom stilu, tu će biti i kolporteri, zatim predstavnici arhaičnog reklamiranja- sendvič ljudi. Sve ovo biće začinjeno interesantnim besedama Raše Popova, kao i dodeljivanjem kaligrafija Aleksandra Dodiga.

U 19.30 ispred Biblioteke grada Beograda polaze posebni muzički tramvaji, koji će se sa predstavnicima različitih muzičkih pravaca, a sve u realizaciji naše najstarije Muzičke škole „Stanković“, uputiti ka svim krajevima Beograda. Građani će na liniji „dvojke“ u jednom pravcu moći da čuju gudački kvartet „Kornelije“, a u drugom pravcu operske pevače i fagotiste. Na liniji „desetke“ putnici će uživati u muziciranju perkusionista i džez-ansambla. Učešće će uzeti i renomirana grupa „Kal“ na liniji „trinaestice“, kao i DJ Flip na liniji“petice“.

Program ovogodišnjih Dana Beograda biće završen na Topličinom Vencu kod spomenika vojvodi Vuku, gde će biti postavljena i poslednja laserska instalacija. Ovaj projekat podrazumeva povezivanje četiri elementa, četiri strane sveta i četiri godišnja doba, a sve sa četiri znamenita spomenika u Beogradu, svoj vrhunac vizuelne transformacije doživeće poslednje večeri Dana Beograda. Tada će se laseri instalirani tokom četiri dana spojiti na nebu u jednoj tački, svojoj geometrijskoj sredini, iznad slavljeničke Knez-Mihailove ulice.

Izvršni producent zadržava pravo izmene i dopune programa.
Program:

Ponedeljak, 16. april – Dan D

beograd1 

Otkrivanje 10 panela iz projekta «Beograd 75 godina transformacije»
Vreme –  Događaj –  Mesto
12:00 Svečana sednica Skupštine grada – Proglašenje dobitnika Nagrada grada Beograda za 2006. godinu Skupština grada Beograda, Stari dvor
14:30 Orkestar policije Beograda i Bojan Stojanović, gitara Muzički paviljon, Beogradska tvrđava
17:00 Promocija i-mpression punkta, veb sajta www.belgradeblog.com i „Knjige utisaka“ Knez-Mihailova, kod „Ruskog cara“
19:00 Otvaranje izložbe najboljih turističkih fotografija Kod „Ruskog cara“ ka „Mažestiku“
20:30 Svetlosna laserska instalacija „Ukrštanje“ Trg Republike, kod spomenika knez-Mihailu

Utorak, 17. april – Dan A

beograd2 

Vreme –  Događaj –  Mesto
12:00 Orkestar policije Beograda i Wonder Quartet Muzički paviljon, Beogradska tvrđava
19:00 Otvaranje izložbe „Work in Progress – Technotise“, Alekse Gajića Knez-Mihailova, kod „Progresa“
20:20 Žurka „Technotise“ Knez-Mihailova, kod „Progresa“
20:30 Svetlosna laserska instalacija „Ukrštanje“ Studentski park, kod spomenika Dositeju Obradoviću

Sreda, 18. april – Dan N

beograd3 

Vreme –  Događaj –  Mesto
12:00 Orkestar policije Beograda i Filmska muzika Muzički paviljon, Beogradska tvrđava
13:00 Otvaranje izložbe starih i novih patenata Muzej grada Beograda, Knez Mihailova 46
17:00 Performans “Beograđani, građani budućnosti” Teatra Mimart Knez-Mihailova, kod zgrade SANU
20:30 Svetlosna laserska instalacija „Ukrštanje“ Studentski park, kod spomenika Josifu Pančiću

Četvrtak, 19. april – Dan I

beograd4 

Vreme Događaj –  Mesto
12:00 Dodela nagrada grada Beograda, Svečani program Skupština grada Beograda, Stari dvor
13:00 Demonstracija starih zanata, kaligrafije Aleksandra Dodiga i beseda Raše Popova Knez-Mihailova kod restorana „Snežana“ Biblioteke grada Beograda
14:30 Povorka čelnika grada Beograda, dobitnika nagrada i Beograđana Knez-Mihailova ulica
15:00 Polaganje cveća na Spomen obeležje predaje ključeva knezu Mihailu Beogradska tvrđava, Spomen obeležje
15:30 Orkestar policije Beograda i Piccolo Orchestra Muzički paviljon, Beogradska tvrđava
19:30 Polazak muzičkih tramvaja – MŠ „Stanković“, grupa „Kal“, DJ Flip Od Biblioteke grada Beograda u raznim pravcima
20:30 Svetlosna laserska instalacija „Ukrštanje“- Finalno ukrštanje svih laserskih zrakova Topličin venac, kod spomenika vojvodi Vuku

Izvor : B92