Home [njuz] Džeparac za majstore

Džeparac za majstore

54
0

 STOLAR, keramičar, zidar, tesar, pekar, mesar – zanimanja su koja se stalno traže na tržištu rada, a do posla se dolazi odmah posle završetka trogodišnjeg školovanja. Osmake, ipak, zanati ne privlače baš mnogo, pa se za ove profile prijavljuju samo učenici sa najslabijim prosekom. Čak ni stipendije koje nudi Ministarstvo prosvete i mnoge firme nisu dovoljan motiv za mladiće i devojke da se upišu u poljoprivredne ili građevinske škole.

Mesečni džeparac je, u zavisnosti od preduzeća koje ga daje, od 3.000 do 8.000 dinara. Prema rečima direktora Građevinske škole u Beogradu Momira Andelusića, privrednici najviše ulažu u buduće zidare, tesare, armirače i vodoinstalatere.
– Trenutno u Srbiji postoji potreba za čak tri hiljade građevinskih zanatlija i na tržištu nema dovoljno radnika ove struke – kaže direktor. – Državna i privatna preduzeća ponudila su 270 stipendija našim đacima za sledeću školsku godinu. Polovinu mesečne naknade od 3.000 dinara deci daje Ministarstvo prosvete, a drugu polovinu firma koja ih stipendira. Do sada su se prijavili "Energoprojekt", "Napred", "Planum", "Montera", "Partizanski put"…
Kompanija "Delta Maksi" stipendira učenike Hemijsko-prehrambene škole i Poljoprivredne škole PKB. Direktor Hemijske škole Tomislav Đokić objašnjava da svi učenici sa smerova mesar i pekar dobijaju džeparac od "Maksija", a u njihovim pogonima i prodavnicama imaju i praksu. Posle trogodišnjeg obrazovanja, one koji se dobro pokažu, čeka i posao u ovoj kompaniji.
I đaci Poljoprivredne škole "Ljubo Mićić" iz Požege moći će da dobiju mesečne stipendije, ali su one predviđene samo za deset učenika sa smera poljoprivredni tehničar.
– Fond za školovanje mladih poljoprivrednika sa 100 evra mesečno, finansirao je šestoro učenika prošle godine, a za novu školsku godinu najavili su deset stipendija – objašnjava Milan Marinković, direktor škole.
– Imamo i veliku potražnju privrednika za mesarima i pekarima, ali ih ove godine nećemo ni upisivati, jer deca uopšte nisu zainteresovana, čak ni ako im firme nude stipendije.

TRAŽENI I GEOMETRI
U BEOGRADSKOJ Geološko-hidrometeorološkoj školi "Milutin Milanković" učenici koji se obrazuju za geološke tehničare za geotehniku i hidrogeologiju i geološke tehničare za istraživanje mineralnih sirovina, takođe, mogu dobiti mesečne stipendije. Prema rečima direktorke Mirjane Ivančević privatne firme spremne su da daju džeparac geometrima, a saradnja već postoji sa preduzećem "Novkol". U ovoj školi obrazuju se i meteorološki, hidrološki i tehničar za zaštitu životne sredine.

Izvor:Blic