Home [konkursi] Konkurs fonda Zoran Đinđić za usavršavanje mladih u Austriji

Konkurs fonda Zoran Đinđić za usavršavanje mladih u Austriji

51
0

 Fond "Dr Zoran Đinđić" otvorio je konkurs za 50 mladih studenata iz Srbije, koji će učestvovati u programu "Iskusiti Evropu – mladi srpski profesionalci u Austriji". Studenti koji dobiju stipendije, na jesen će otputovati u Austriju, gde će 3 meseca raditi u najpoznatijim austrijskim kompanijama i institucijama.

U okviru programa iskusiti Evropu studenti će pohađati intenzivni kurs nemačkog jezika, kao i predavanja o procesima evropskih integracija, nakon čega će tri meseca provesti na praksi u austrijskim kompanijama, kao što su Porše Holding, Rajfajzen, Simens ili u institucijama kao što su Diplomatska akademija u Beču ili Austrijski institut za međunarodne odnose.

Uslovi konkursa, koji će biti otvoren do 9. juna, su zadovoljavajući uspeh na osnovnim studijama i znanje engleskog ili nemačkog jezika
"Mladi svuda predstavljaju budućnost jedne zemlje, nesumnjivo je da mladi u Srbiji jesu njena budućnost, oni žele da ova zemlja nastavi putem evropskih integracija i žele da kao mladi stručnjaci po povratku u svoju zemlju da dopriose njenom demokratskom preobražaju i onoliko koliko će zaslužno naći svoje mesto u jednom reformisanom društvu", rekla je Ružica Đinđić, direktorka fonda "Dr Zoran Đinđić".

Osnovni cilj programa, prema rečima Ursule Plasnik, ministarke spoljnih poslova Austrije, jeste da ohrabri mlade ljude iz Srbije da se usavršavaju u Evropi.
"To je program koji je stvoren kako bi prekinuo osećanje izolovanosti koje, kako sam primetila, postoji među mladim Srbima. I na tome moramo da radimo. Srbija je sastavni deo Evrope, uvek je i bila, kao što je i deo nove Evrope. Posebno moramo ohrabriti i podržati mlade u Srbiji. Želimo vas u evropskoj porodici", kazala je Plasnikova.

Šefica diplomatije Austrije, koja je danas u Beogradu razgovarala sa predsednikom parlamenta Oliverom Dulićem, otvorila je u Knez Mihailovoj ulici novo sedište Austrijskog kulturnog foruma, koji, kako je rekla, predstavlja još jedan način da Austrija podrži Srbiju na putu ka evropskim integracijama.

Izvor:Blic