u Domu kulture film “HORTON”

0

 u bioskopu Sportsko kulturnog centra Obrenovac, od 29. maja do 1. juna. Projekcije su od 20,oo časova.
Petnaestog maja u džungli zvanoj Nul, bila je vrućina, kao da je jul. Dok se vodom pljuskao, stvarajući huk…Hortona je prenuo jedva čujni zvuk.

Ovim pamtljivim stihovanim tekstom, pisac i crtač stripova Dr Sus, ponos Amerike, čije su knjige oduševljavale generacije mladih ljudi, počinje jednom od njegovih najvoljenijih priča, "Horton".

Danas, preko pedeset godina nakon što je Sus, čije je puno ime bilo Teodor Sus Gajsel, objavio ovo delo omiljeno kod više generacija, autori "Ledenog doba" ga ponovo oživljavaju na način koji ranije nije bio viđen. Po prvi put, publika je pomoću filma transponovana u neverovatnu maštu Dr Susa, koristeći najsavremeniju kompjuterski generisanu animaciju.
O filmu

Film, kao i Susova knjiga, predstavlja Hortona (Boris Milivojević), slona punog mašte, koji u sićušnom zrncu prašine koje lebdi kroz vazduh čuje prigušene krike za pomoć. Iako Horton to još uvek ne zna, to zrnce predstavlja dom čitavom gradu po imenu Huvil, koji naseljavaju mikroskopski Huvilci, koje predvodi Gradonačelnik (Nikola Bulatović).

Iako ga komšije ismevaju i prete mu, misleći da je izgubio razum, Horton je odlučan u nameri da sačuva tu česticu, pošto „osoba je osoba, bez obzira na to koliko je mala.“

Hortonovo objašnjenje njegovih dela u deset reči otelovljuje ideju koja je istovremeno i jednostavna i duboka, i koja mnogima znači puno. I u nastavku filma čuju se poučne stvari, kao kada Horton objašnjava svojim skeptičnim prijateljima: „Da si ti tamo negde u svemiru, i da pogledaš nadole ka mestu gde mi živimo, mi bismo izgledali kao zrnce prašine.“

Postoji i Hortonov kodeks… njegov moto.. koji pokazuje njegovo poštenje i odlučnost da nikada ne napusti misiju pronalaženja novog doma za zrnce koje predstavlja dom za čarobni svet Huvila.

Ove filozofske deklaracije pokazuju na Susovu jedinstvenu sposobnost da se prihvati kompleksnih pitanja i preradi ih u razumljive misli koje svako, bez obzira na uzrast, može da razume.

Sve se spaja kroz viziju maestralnog pripovedača, magije kompjuterske animacije, i posebne alhemije da bi krajnji rezultat bila komedija za sve generacije.
KO JE KO U HUVILU… I U DŽUNGLI NULA: UPOZNAJTE LIKOVE

Horton nije ni nalik nijednom slonu koga smo videli ranije. On je na mnogo načina veći od života; ima veliko srce, jaku ličnost i izražen smisao za humor. Horton sija kroz dobrotu, poverenje i upornost. Uprkos brojnim neprijateljima, ismevanju, osuđivanju i pretnjama, Hortonova odlučnost da sačuva Huvil ostaje neuzdrmana. On je uvek veran… 100%

Film "Horton" režirali su Džimi Hejvard i Stiv Martino. Glasove glavnim junacima, u originalnoj verziji na engleskom jeziku, pozajmljuju Džim Keri (Horton) i Stiv Karel (Gradonačelnik).

"Horton" je sinhronizovan na srpski jezik, a glumačku ekipu čine:

Boris Milivojević – Horton, maštovito slonče
Nikola Bulatović – Gradonačelnik majušnog grada Huvila
Dara Džokić – Kengurica
Dejan Lutkić – Strašni orao Vlad
Kristina Kovač – Gradonačelnikova supruga
Marko Živić – Miš Morton, Hortonov najbolji prijatelj
Miloš Samolov – Predsednik saveta Huvila
Marijana Mićić – Doktorka Laru
Dragan Vujić-Vujke – Narator filma i reditelj sinhronizacije

Ime: Horton – Boris Milivojević
Mesto stanovanja: Džungla Nula
Zanimanje: Svačiji omiljeni učitelj i dete u srcu
Talenat: Može da napravi bejzbol kapu od svojih ušiju!
Omiljena razonoda: Spasavanje sićušnih svetova koji žive na zrncim prašine.
Opis: Horton je slon sa tako velikim i moćnim ušima, da može da čuje čak i najtiše zvuke. Težak je preko tonu, ali njemu veličina nije bitna. Uvući će se u najsitnije prolaze samo da bi zadovoljio svoju radoznalost i da bi se zabavio. On je svačiji omiljeni učitelj i dete u srcu. Horton će otkriti svet Huvila i preuzeće na sebe dužnost da im pomogne.

Ime: Morton – Marko Živić
Mesto stanovanja: Džungla Nula
Zanimanje: Hortonov prijatelj
Talenat: Izbegavanje nevolja i nadanje da že mu se Horton pridružiti
Omiljena razonoda: Jedenje keksa u težini dvostruko većoj od njegove sopstvene
Opis: Morton je mali plavi miš. Ono što nema u veličini, nadoknađuje u energiji! Morton je Hortonov najbolji prijatelj i njegov glas razuma. On je manji od Hortonovog nožnog palca. Njegov talenat je izbegavanje nevolja i trudi se da nagovori Hortona da mu se u tome pridruži. Njegova omiljena razonoda je jedenje keksa u težini dvostruko većoj od njegove sopstvene.

Ime: Gradonačelnik – Nikola Bulatović
Mesto stanovanja: Huvil (naravno!)
Zanimanje: Gradonačelnik Huvila i otac 97-oro dece
Talenat: Može da nosi 97 čaša vode istovremeno
Omiljena razonoda: Kvalitetno provedeno vreme sa porodicom . . . oh, i kućnim ljubimcem ribom!
Opis: Gradonačelnik je sjajan muž, divan otac i veoma vredan. Povrh svega, mora da pomogne Hortonu da spase Huvil. Gradonačelnik Huvila ima 96 ćerki i jednog sina koji se zove Džo Džo koji ne govori već godinama, i gradsko veće za vratom koje jedva čeka da on zabrlja. Zato vas neće čuditi što je pomalo… histeričan… Ali povrh svega, on je sjajan muž, divan otac i veoma je vredan. Kada otkrije da njegovom svetu preti velika opasnost učiniće sve što je u njegovoj moći da spasi građane Huvila.

Ime: Seli – Kristina Kovač
Mesto stanovanja: Huvil
Zanimanje: Gradonačelnikova supruga i majka 97-oro dece
Talenat: Žongliranje
Omiljena razonoda: Spavanje
Opis: Seli je žena veoma zauzeta odgajanjem 96 kćeri i jednog sina i njene dužnosti su obimnije čak i od njenog muža, a on je gradonačelnik Huvila. A ipak, ona se lako snalazi u svojim obavezama sa gracioznošću prve dame i ciničnim humorom. Poslednje što joj treba jeste još jedno dete sa bujnom maštom, a kada njen muž počne da čuje glasove ona to upravo i postaje.

Ime: dr Meri Lu Laru – Marijana Mićić
Mesto stanovanja: Huvil
Zanimanje: Naučnik
Talenat: Nalaženje smisla u besmislu
Omiljena razonoda: Čitanje uputstava za upotrebu
Opis: Dr Laru je najpametnija Huvilka u celom Huvilu i jedna od najperspektivnijih naučnika Huvila. Možda deluje pomalo rasejana, ali bez njenog istraživanja gradonačelnik neće moći da spase njihov svet.

Ime: Kengurka – Dara Džokić
Mesto stanovanja: Džungla Nula
Zanimanje: Preterano zaštitnički nastrojena majka i sveznalica
Talenat: Plašenje drugih životinja u džungli svojim hladnim pogledom
Omiljena razonoda: Dekorisanje sobe njenog sina Rudija
Opis: Kengurica stalno pokušava da natera druge da rade ono što ona kaže, čak i kada nije u pravu. Veoma je uobražena i misli da je sveznalica. Ona se toliko plaši produkata mašte i kreativnosti da pusti svog sina Rudija da skakuće okolo. Umesto toga ona ga i dalje drži u svojoj torbici iako je već uveliko tinejdžer. Kada Horton počne da tumara šumom sa cvetićem na kome žive mali ljudi, ona odlučuje da njegovo nedolično ponašanje mora biti eliminisano.

Ime: Vlad – Dejan Lutkić
Mesto stanovanja: Strašna pećina iznad Džungle Nula
Zanimanje: Zli zločinac
Talenat: Talenat za teatralnost
Omiljena razonoda: Aeronautika i vežbanje zločinačkog smeha
Opis: Vlad je ruski crnorepi orao koji voli da obavlja prljave poslove po džungli. On nije zli genije – on je prosto zao. Njegovo masno perje i akcenat su deo njegove teatralnosti. On živi u mračnoj sakrivenoj pećini u kojoj kuje svoje planove terora sa nadom da će jednog dana postati pravi superzločinac.

Ime: Jamo – Skaj Vikler
Mesto stanovanja: Džungla Nula
Zanimanje: Traganje za hranom
Talenat: Može da ugura u svoja usta 30 banana od jednom
Omiljena razonoda: Majmunska posla
Opis: Jamo je veliki, glupi, zlobni majmun koji je STALNO gladan.

Izvor:b92 

Previous articleUnimovie – međunarodni video i kratkometražni film
Next articleFensi je u trendu