Home [njuz] POMAMA ZA “BUBICAMA”

POMAMA ZA “BUBICAMA”

50
0

 Prodaja bežičnih „bubica" pomoću kojih studenti i đaci varaju na ispitima doživela je u Srbiji pravi bum! S približavanjem ispitnih rokova i polaganja prijemnih ispita za srednje škole, potražnja je toliko porasla da se oni koji prodaju ili iznajmljuju ovu opremu mogu pohvaliti astronomskom zaradom.

Oglasi u kojima se studentima i đacima nude razne vrste „bubica", ali i oprema za sprečavanje ometanja, mogu se naći svuda – u „Halo oglasima", na internetu, na banderama, autobuskim stajalištima, ali i na oglasnim tablama na fakultetima i u studentskim domovima. Dugogodišnji diler „bubica", koji je insistirao na anonimnosti, pohvalio se za Press da je već prodao blizu 2.000 komada popularnog izraelskog modela „bubice" „CIC-205/PA1" i da mu posao u maju i junu cveta.

Asistent na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka Miloš Slankamenac, koji je s grupom saradnika izumeo detektor bežične komunikacije za otkrivanje i lociranje „bubica", kaže za Press da fakulteti nisu zainteresovani da ih se reše, profesori zatvaraju oči pred činjenicom da im studenti prepisuju ispred nosa.

– Dolazi vreme prijemnih ispita i ispitnih rokova, a dileri „bubica" uveliko su započeli svoju kampanju! Postavlja se pitanje koliko će se đaka ove godine upisati na prevaru u srednje škole i na fakultete. Ovaj problem preti da ugrozi kvalitet školstva u Srbiji i degradira znanje kako studenata, tako i srednjoškolaca – upozorava Slankamenac.

Fakulteti tek bojažljivo počinju borbu protiv ovog vida zloupotrebe. U srednjim školama se još ne radi ništa po tom pitanju, i pored toga što i u Ministarstvu prosvete potvrđuju da su srednjoškolci prošle godine prepisivali na kvalifikacionim ispitima baš pomoću „nevidljivih spravica".

– Problem „bubica" je veći nego ikada! Razlozi su što je njihova cena naglo pala, upotreba nije teška, ne mogu se otkriti golim okom, a mogu se kupiti bukvalno na svakom koraku. Cena iznajmljivanja „opreme za varanje na ispitima" na dan je 20 do 30 evra. Ceo sistem za bežičnu komunikaciju sada može da se kupi za 80 do 300 evra, tako da sve veći broj studenata i đaka može da je nabavi – priča Slankamenac.

Ipak, fakulteti u Srbiji koji su krenuli u obračun s „bubicama" još su u manjini. Uređaje za otkrivanje „nevidljivih spravica", koji se prodaju po ceni od 180 evra, trenutno imaju novosadski Fakultet tehničkih nauka i Medicinski fakultet, Univerzitet „Megatrend" i beogradski Geografski fakultet. Još nekoliko fakulteta ima uređaj „MD-150", ali ga ne koriste u dovoljnoj meri.

Teške kazne

Kada je u januarskom roku 2006. godine na Fakultetu tehničkih nauka prvi put upotrebljen detektor bežične komunikacije „MD-150", u amfiteatru su zasvetlele lampice. Studenti nisu verovali da su otkriveni! Prvi akademci koji su uhvaćeni u nedozvoljenoj raboti, kao što to obično biva, najgore su prošli. Kazna je bila – godinu dana zabrane izlaska na ispit! Prodekan za nastavu na Fakultetu tehničkih nauka Vlada Todorović kaže za Press da se ostali studenti posle ovog prepada teško usuđuju da na ispit unesu „bubice".

Malo čudo iz Izraela

U Srbiji se najčešće koristi „CIC" bežična bubica, model „205 / PA1". To je aparat kanalskog tipa i proizvod je izraelske tehnologije. Aparat je digitalan i radi na principu elektromagnetne indukcije. „Bubica" ima prečnik 2-3 mm na vrhu i 4-5 mm na bazi, stavlja se duboko u ušni kanal, tako da je totalno nevidljiva u uhu, bez obzira na ugao gledanja. Može se izvaditi jedino pincetom!

 

 
Izvor:Press