Home [njuz] Na ekološku obuku dolaziće i mladi iz Evrope

Na ekološku obuku dolaziće i mladi iz Evrope

36
0

 Ministar ekologije Saša Dragin otvorio je u subotu, na Evropski dan parkova Ekološki centar u Sremskim Karlovcima u ulici Mitropolita Stratimirovića 5 koji će služiti za ekološko obrazovanje i stručno usavršavanje mladih. Tu će boraviti polaznici obuke o zaštiti životne sredine, koju će pohađati srednjoškolci i studenti.

– Jedan od ciljeva Ministarstva zaštite životne sredine, kada smo pre više od godinu dana počeli da radimo, bio je podizanje ekološke svesti građana Srbije, jer nijedna akcija koju država preduzme na tom planu neće uspeti ako ljudi sami ne vode računa o svojoj sredini – rekao je Dragin.

Kako je naglasio, Ministarstvo zaštite životne sredine podržava sve projekte ovog tipa, pa će tako biti i s Ekološkim centrom u Karlovcima. Svečanom otvaranju prisustvovao je i savetnik potpredsednika Vlade Srbije Zoran Cvijanović.

Prema rečima predsednika Pokreta gorana i Volonterskog centra Vojvodine dr Save Rončevića, Sremski Karlovci su veoma atraktivan turistički centar za posetioce svih uzrasta zbog lepote prirodnog okruženja i brojnih kulturno-istorijskih spomenika.

– Sremski Karlovci su mesto izuzetne kulturne baštine i spadaju u red najlepših malih gradova srednje i jugoistočne Evrope. Smešteni su na obali Dunava uz Specijalni rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit s jedne strane i na obroncima Fruške gore, s druge – kazao je Rončević.

Rekonstrukcijom starog dela Ekološkog centra sačuvana je autentičnost arhitekture Sremskih Karlovaca. Kao dopuna terenskoj nastavi za učenike osnovnih i srednjih škola i istraživanju područja Dunava i Fruške gore za studente, objekat će imati otvorenu i zatvorenu učionicu s tehnikom za realizaciju različitih edukativnih aktivnosti. Zasad je, međutim, završen samo jedan deo Ekološkog centra. Preostalo je da se izgradi drugi koji će u svom sastavu imati 40 ležajeva za mlade. Predstavnici Pokreta gorana i Volonterskog centra Vojvodine nadaju se materijalnoj pomoći nadležnih službi kako bi se radovi priveli kraju.

Predsednik opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović, koji je takođe prisustvovao otvaranju Ekološkog centra, kazao je da je otvaranje centra za mlade važan dan za Karlovce, koji su uvek imali prijateljsko lice, koje će imati u sadašnjosti ali i u budućnosti. U prilog tome ide i informacija da će upravo Ekološki centar biti središte ekološke edukacije polaznika iz Vojvodine, a kasnije je planirano da bude centar za jugoistočnu Evropu.

Svečano otvaranje objekta upotpunio je takozvani cvetni korzo kod česme Četiri lava u centru Sremskih Karlovaca, gde je posle podne upriličena revija cvetnih aranžmana najboljih novosadskih i beogradskih aranžera.

Izvor:Gradjanski