Home [njuz] Digitalna čitaonica novina

Digitalna čitaonica novina

47
0

 Najveća digitalna medijska dokumentacija u Srbiji, sa gotovo milion novinskih tekstova iz dnevne i nedeljne štampe arhiviranih od početka 2003. godine, u Narodnoj biblioteci na raspolaganju je stanovnicima Bora.
Novinari, istraživači, studenti, penzioneri i svi drugi mogu da koriste i pretražuju "Aktuelnu arhivu" Medijske dokumentacije Ebart

 u kojoj su pohranjena kompletna izdanja petnaestak dnevnih i nedeljnih novina koje izlaze na teritoriji Srbije i odabrani tekstovi iz najvećih lokalnih nedeljnika. Arhivi se pristupa preko Ebartovog sajta www.arhiv.co.yu.

Najstariji arhivirani tekst je iz 3. januara 2003. godine, a poslednji od pre 48 sati, koliko je predviđeno propisima o zaštiti autorskih prava štampanih medija. Arhiva je razvrstana u 12 pregleda i potpuno pretraživa, a dnevno se ažurira sa prosečno 1000 novih tekstova. Osim pregleda „Po rubrikama“, koji sadrži svu štampu u pojedinoj godini, postoji još 11 pregleda prilagođenih različitim potrebama korisnika i uobličenih po jasnim i razumljivim kriterijumima. Među njima je i pregled tekstova „Po mestima“, u okviru kojeg građani mogu da prate šta se u štampi objavljuje o različitim oblastima života u njihovom gradu.

Izvor:Glas javnosti