Home [njuz] Samo 40 odsto mladih se u Srbiji bavi sportom

Samo 40 odsto mladih se u Srbiji bavi sportom

33
0

 Ministarka za sport i omladinu i potpredsednica Političkog saveta G17 plus Snežana Samardžić- Marković izjavila je danas da se samo 40 odsto mladih u Srbiji bavi sportom, a da 75 odsto njih nikada nije putovalo u inostranstvo. MLADI Markovićeva je u kol centru Demokratske stranke, u telefonskom razgovoru sa građanima, rekla da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU omogućiti mladima iz Srbije da u inostranstvo putuju bez viza

ali i pravo da učestuvju u evropskom programu razmene "Erazmo" i drugim programima. Ministarka je objasnila da o tom programu za školovanje, za sada, studenti i đaci iz Srbije mogu samo da se informišu, a kada Srbija postane članica EU, moći će i da učestvuju. Ona je dodala da ulazak zemlje u EU znači i to da sportisti više neće morati da traže vize za takmičenja u inostranstvu, što će uštedeti i novac i vreme. Markovićeva je, odgovarajući na pitanje građana koji su se interesovali za Nacionalnu strategiju za mlade, rekla da je vlada 31. marta usvojila taj dokument na kome je radilo 12 ministarstava, 30 nevladinih organizacija i mnogo stručnjaka. Prema njenim rečima, otvaranje kancelarija za mlade u 28 opština, pored postojećih sedam kancelarija, znači i stvaranje mreže koja će strategiju sprovesti. Markovićeva je dodala da je rekreativni sport zapostavljen i da se u Srbiji vodi računa samo o rezultatima, pa je zato u pripremi i strategija za sport, ali i da je jedan od velikih nasleđenih problema, nasilničko ponašanje.
"Pokrenuli smo akciju 'Karakterom protiv nasilja"', koja je u toku, a njen cilj je da se donese kodeks nenasilnog ponašanja koji će biti potpisan sa klubovima i savezima", rekla je ona. Pre razgovora sa građanima, ministarka za sport i omladinu rekla je novinarima da su izbori 11. maja izuzetno važni, jer Srbija mora da izabere kako će izgledati u narednom periodu – hoće li biti izolovana, ići nazad i "pasti na kolena", ili će ići napred, u EU, kako bi svi njeni građani bili istvoremeno i građani Evrope i sveta. Ona je navela da je krajem prošlog veka, u protekloj deceniji, 400.000 mladih napustilo Srbiju, jer je bila izolovana, a oni nisu imali posla i političku stabilnost. "To ne smemo da dozvolimo, Srbija mora da ide napred, ka EU, jer upravo te integracije pružaju više šanse za mlade ljude i daju siguran posao. Za mlade, kao i za sve ostale, posao ne može da čeka", naglasila je Marković. Ona je dodala da je značajno da mladi iz Srbije putuju da bi učili u inostranstvu i vraćali u zemlju ono što je dobro za zemlju, da bi videli kako izgleda u drugim državama, šta je to u Srbiji dobro i šta može da se poboljša i da bi razbijali tabue. "Međutim, ono što je najvažnije je da oni u inostranstvu vide nas, naše mlade, jer će mladi pokazati ono što jesu, a ono što mi predviđamo, kada posle 11. maja dobijemo poverenje građana, jeste 500 stipedija za mlade studente za potpuno besplatno školovanje na stranim univerzitetima", rekla je Markovićeva.

Izvor: 24 sata