Home [njuz] Uskoro besplatne šengenske vize

Uskoro besplatne šengenske vize

27
0

 Nemačka podržava predlog Francuske da se građanima Srbije omogući da besplatno dobijaju vize za ulazak u zemlje Evropske unije, a odgovarajuća odluka biće doneta na narednom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU.Ovo je juče Beti u Berlinu preneo Oliver Dulić, predsednik Skupštine Srbije, posle razgovora sa nemačkim ministrom unutrašnjih poslova Volfgangom Šojbleom i drugim visokim nemačkim zvaničnicima. Dulić, u Berlinu je sa nemačkim zvaničnicima razgovarao o mogućnostima za ukidanje viza građanima Srbije i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Uslovi još nepoznati

Kako je za Betu rekao Dulić, sagovornici su mu pružili uveravanja da Nemačka u potpunosti podržava i plan mera komesara za proširenje EU Olija Rena kojim treba da se omogući da, posle ispunjenja predviđenih mera, za građane Srbije bude u potpunosti ukinuta vizna obaveza.

Berlin želi da pruži i svu moguću pomoć Srbiji u ispunjavanju zahteva koje predviđa ovaj plan, koji bi, kako se smatra, mogao da bude ispunjen u roku od narednih godinu dana. Redosled mera će Ren najverovatnije predstaviti naredne sedmice, kada se održava i sastanak ministara inostranih poslova EU.

Spisak tehničkih uslova koje Srbija treba da ispuni da bi bila uvrštena na belu šengensku listu još nije precizno utvrđen, a to bi trebalo da se desi za desetak dana, saznajemo u Birou za međunarodnu saradnju i evropske integracije MUP-a Srbije.

U Birou kažu da je još rano govoriti o spisku poznatom kao „Mapa puta", jer će precizni uslovi koje Srbija treba da ispuni tek biti utvrđeni. Uslovi se, inače, utvrđuju za svaku zemlju posebno u zavisnosti od više faktora. Dražen Maravić, šef Biroa, kaže da se kroz „Mapu puta" konkretizuju opštiji uslovi iz evropske regulative.

– Postoji niz opštih zahteva za uvođenje viznih olakšica, koje mora da ispuni svaka država. Procenjuje se stanje u domenu javne kontrole granica, kao i u domenu ilegalnih migracija. Takođe, procenjuje se opšta politika neke zemlje u oblasti javnog reda i mira, a u obzir se uzima reciprocitet viznog režima, što znači da Srbija ukida vize svakoj državi koja ukine nama – objašnjava Maravić i dodaje da je Srbija već ukinula vize građanima Evropske unije.

Stiže „Mapa puta"

Prema tim najavama, „Mapa puta" bi u Srbiju mogla da stigne već sledeće nedelje, ali je tokom sastanka razgovarano i o tome da li je pametno taj dokument dostavljati srpskoj vladi pre parlamentarnih izbora ili je bolje sačekati do jula, kada će predsedavanje Evropskom unijom preuzeti Francuska, koja je i inicirala predlog da se Srbiji dostavi spisak uslova.

U „Mapi puta" naći će se i zahtev za donošenjem i primenom zakona koji su neophodni za uvođenje viznih olakšica, i na kraju, za ulazak na šengen listu, a koje Srbija još nije usvojila.
Jedan od takvih zakona je recimo zakon o granici, koji skupština tek treba da usvoji, ili zakon o strancima, koji je takođe na čekanju.

U Birou kažu da dobijanje „Mape puta" nije direktno povezano sa dobijanjem besplatnih viza.
Pregovori o viznim olakšicama između Srbije i EU počeli su 30. januara ove godine. Srpski tim predvođen je Draženom Maravićem, dok je pregovarač u ime Evropske komisije Žan-Luj de Brauer.

Do sada je Srbija ispunila zahteve u vezi sa reciprocitetom i kriterijume koji se tiču srpske spoljne politike prema Evropskoj uniji. Međutim, nisu se ispunila dva kriterijuma, i to oni koji se tiču ilegalnih migracija i javnog reda i mira.

Pretpostavlja se da će jedan od važnih uslova biti i početak izdavanja novih pasoša, izrađenih po standardima Evropske unije, a koji je već nekoliko puta odlagan zbog, kako je saopšteno javnosti, „tehničkih poteškoća".

Od 1. januara ove godine je, inače, već ublažen vizni režim, kada su cene viza sa 60 evra, smanjene na 35. Nedugo zatim odobrene su specijalne vizne olakšice za pojedine kategorije stanovništva.

Tako novinari, studenti, umetnici, diplomate, strani državljani i još neke kategorije već sada mogu da koriste besplatne vize, a prema podacima MUP-ovog Biroa, oko 60 procenata svih podnetih zahteva dolazi upravo od tih kategorija stanovništva.
Izvor: Biznis