Home [njuz] Lakše studiranje, ali se plaća

Lakše studiranje, ali se plaća

54
0
 Studenti Univerziteta u Beogradu ni ove godine neće morati da polože sve ispite da bi upisali narednu godinu studija. Senat BU odlučio je da akademci mogu da pređu u sledeću godinu ako imaju 43 boda. Gornja granica će se postepeno povećavati, tako da će dogodine biti potrebno 49, zatim 54, da bi se školske 2010-2011. godine došlo do zakonom predviđenih 60 bodova.

Kako ne bi bila oštećena generacija koja je upisana 2006-2007. godine, jer nije bila upoznata sa predloženim uslovima, studentima koji su ostvarili između 37 i 40 ESP bodova, dodaće se još šest bodova koje mogu da prenesu u treću studija. Akademci koji prenesu određeni broj bodova, moraće da plate određene iznose za ispite koje nisu položili, bez obzira na to da li se školuju o trošku države ili samofinansiraju.
– Svaki fakultet će odrediti koliko će studenti plaćati po prenetom ispitu – objašnjava prof. dr Sima Avramović, predsednik Statutarne komisije BU. – Cena će se određivati procentualno u zavisnosti od cene školarine i broja ispita na godini studija. Recimo, ako je školarina 60.000 dinara, a na godini ima šest ispita, student koji je preneo dva ispita trebalo bi da plati 10.000 dinara po ispitu. Predsednik Studentskog parlamenta BU Nemanja Petrović kaže da su studenti upoznati sa tim da će morati da plate zaostale ispite i da do sada nije bilo nikakvih primedbi. On je dodao da će svaki fakultet za sebe, tek odrediti koliki su troškovi ponovnog održavanja vežbi i polaganja ispita.
– Naši studenti će morati sami da finansiraju zaostale ispite, samo ukoliko nisu odradili laboratorijske vežbe – kaže prof. dr Živoslav Tešić, dekan Hemijskog fakulteta. – Ako su ispunili ove predispitne obaveze neće ništa platiti, pošto fakultet ništa neće koštati ponovno polaganje ispita. Školarina kod nas je 65.000 dinara, ako na godini ima 10 predmeta, to znači da jedan predmet, odnosno ispit, košta 6.500 dinara.

USTUPAK
UPIS naredne godine studija sa prenetim ispitima direktno je kršenje Zakona o visokom obrazovanju, koji propisuje da se mora očistiti godina. Ipak, rukovodstvo BU se odlučilo na ovaj korak i postepeno povećavanje bodovne granice zbog male prolaznosti. Kada bi se striktno poštovao zakon, amfiteatri na fakultetima bili bi poluprazni, pošto je lane samo petina akademaca na BU položila sve predviđene ispite.

Izvor:Novosti