Home [zabavnik] Deset hiljada puta moćnija

Deset hiljada puta moćnija

52
0

 Internet bi uskoro mogao da postane prošlost zahvaljujući pionirskom poduhvatu kompanije CERN iz Ženeve koja je stvorila internet nove generacije, kompjutersku mrežu „Grid" koji će početi sa radom ovog leta, prenosi britanski list „Tajms". Naučnici, koji su pre 15 godina napravili revoluciju na Internetu stvorivši „svetsku intemet mrežu" (WWW), od 2003. godine rade na ovoj novoj tehnologiji koja će imati mogućnost prenosa podataka 10.000 puta veću od sadašnje „bežične konekcije". To znači da bi se, na primer, novi album grupe Roling Stouns mogao preneti iz Britanije u Japan za manje od dve sekunde.

Nova tehnologija omogućiće prenos holografskih slika, onlajn igre za nekoliko hiljada igrača, kao i visokokvalitetnu video telefoniju po ceni lokalnog poziva. Pored bržeg prenosa podataka, zahvaljujući ovoj novoj tehnologiji, takođe će moći da se očuva i jedan posto ukupne količine informacija na našoj planeti, odnosno 15 miliona gigabajta podataka svake godine, što je bio jedan od velikih globalnih problema. Kompjuterska mreža „Grid" počeće rad ovog leta kada u CERNU bude aktiviran LHC (Large Hadron Collider), novi akcelerator atomskih čestica, najveći i najsloženiji naučni instrument na svetu.

Taj instrument, namenjen budućim ispitivanjima iz oblasti atomske fizike, smešten je u 27 kilometara dugačkom kružnom tunelu ispod francusko-švajcarske granice blizu Ženeve. Istraživači iz CERN-a veruju da sudaranjem dva protonska zraka brzinom od 99,9 odsto brzine svetlosti mogu da iznova stvore uslove kakvi nisu postojali od Velikog praska, što će znatno povećati razumevanje univerzuma.

Beta