Home [njuz] Proći će im voz

Proći će im voz

60
0

 PRIPREME za ekskurzije uveliko su u toku u većini obrazovnih ustanova, a direktori tvrde da će i ove godine biti mnogo problema sa organizovanjem tendera za izbor turističkih agencija.
Zbog komplikovane procedure učenici desetak škola u Srbiji prošle godine nisu otputovali na ekskurzije.

Uprava za javne nabake pokrenula je zato inicijativu da se škole oslobode obaveze da agencije biraju na tenderima po Zakonu o javnim nabavkama. Glavni razlog za to jeste to što novac za ekskurzije ne dolazi iz budžeta već iz džepa roditelja.
Problem je trebalo da bude rešen Pravilnikom za ekskurzije i nastavu u prirodi na kojem je radilo Ministarstvo prosvete, po kojem se putovanja više ne bi birala po komplikovanoj proceduri Zakona o javnim nabavkama. Usvajanje novih pravila kasni, jer se čeka odluka Ministarstva finansija.
– Prošle godine smo u maju imali tender, a na jesen su đaci išli na ekskurziju – priča Svetislava Ranković, direktorka Arhitektonsko-tehničke škole u Beogradu. – Na Savetu roditelja već smo odlučili da prva godina ide u Suboticu, druga u Vrnjačku Banju, treća u Grčku, a maturanti u severnu Italiju. Međutim, ne možemo još izabrati agenciju, jer čekamo pravilnik. U Ministarstvu prosvete kažu da je pravilnik u završnoj fazi. Oni tvrde da se Ministarstvo finansija složilo da se tenderi ukinu, ali da čekaju njihovo mišljenje o još nekim detaljima poput finansijskih transakcija i izdvajanja dnevnica za profesore.
"PADAJU" TENDERI
– MNOGE škole nisu mogle da realizuju ekskurzije, jer uglavnom nemaju obučen kadar koji bi bez greške odradio posao na tenderima, a ukoliko jedan propadne nemaju vremena da organizuju novi – objašnjava Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke. – Mi smo za to da se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje, ali smatramo da to ne sme ostati "prazan prostor" za malverzacije.

Izvor:Novosti