Home [njuz] Izbori za Studentski parlament

Izbori za Studentski parlament

48
0

 Izbori za Studentski parlament Beogradskog univerziteta biće održani od 1. do 10. aprila, ali će novi saziv ovog tela početi da radi 1. oktobra. Na predstojećim izborima biće izabrani samo članovi parlamenta, dok će predsednik i potpredsednik biti imenovani na konstitutivnoj sednici u oktobru. Dotad će sadašnji saziv nastaviti da radi, a na sednice ćemo pozivati novoizabrane članove kako bi se upoznali sa onim što ih očekuje i uhodali – kaže za Danas predsednik Studentskog parlamenta Nemanja Petrović.

Upitan čime će se baviti aktuelni saziv do jeseni, Petrović kaže da pitanje odnosa diplomiranih i mastera još uvek nije rešeno i da će morati da sačeka novi kabinet Ministarstva prosvete.

– Učestvovaćemo u Tempus projektu koji se bavi studentskim organizovanjem i pokušaćemo da rešimo probleme kroz koje je parlament prolazio u prvoj godini rada. Jedan od ciljeva jeste da što više studenata upoznamo s njihovim pravima, obavezama i mogućnostima. Moj lični cilj je da dobijemo zakon o studentskom organizovanju do kraja mandata. Studentske organizacije su dva puta radile na nacrtu, ali nisu uspele da se dogovore. Parlament se time nije bavio zbog visokih školarina, mastera, redukcije studijskih programa i slabe prolaznosti studenata. Trenutno radimo na definisanju kriterijuma za upis u narednu godinu studija – ističe Petrović.

Član Studentskog parlamenta Simon Simonović nezadovoljan je dosadašnjim učinkom ovog tela, jer se, kako kaže, "nije dovoljno radilo u korist studenata".

– Umesto da se parlament bavio studentskim pitanjima i potrebama, najviše vremena na sednicama je potrošeno na imenovanje članova ovog tela u komisije i odbore, odnosno njihovim postavljanjem na različite funkcije – tvrdi Simonović u izjavi za Danas.

On smatra da zakon o studentskom organizovanju neće biti urađen do jeseni i napominje da time treba da se bave studentske organizacije, a ne parlament koji je deo univerziteta.

Komentarišući činjenicu da studentske organizacije, iako su imale priliku, nisu uspele da se dogovore oko nacrta zakona, Simonović tvrdi da "nisu imali ruku prijateljstva Ministarstva prosvete" i da su "svi predlozi koji su išli u korist studenata bili odbijeni".
Izvor: Danas