Home [zabavnik] Znak mira slavi 50. rođendan

Znak mira slavi 50. rođendan

56
0

 Pre bezmalo 50 godina – tačnije, 4. aprila 1958, čuveni znak mira debitovao je na londoskom Trafalgar Skveru, na protestu protiv nuklearnog oružja.Izdavač National Geographic Books obeležava ovaj jubilej objavljivanjem knjige Peace: The Biography of a Symbol, koja se bavi ovim simbolom, njegovim autorom Geraldom Holtomom i, naravno, društvenim tokovima koje je popularni "peace" obeležio, prenosi Associated Press.

Autori knjige su mirovni aktivista Ken Kolsbun i profesor novinarstva Michael Sweeney.

Holtom je bazirao simbol na vizuelnim signalima za N i D, početna slova reči nuclear disarmament (nuklearno razoružanje); prvobitno je planirao da iskoristi krst, ali je naišao na hladan prijem kod crkvenih zvaničnika.

Simbol su, između ostalih, koristili američki hipici kao oznaku protesta protiv rata u Vijetnamu, ali i sami američki borci u vijetnamskom sukobu, čije je šlemove često krasio.

Američki zavod za patente i zaštitne znakove proglasio je 1970. simbol za javno dobro, nekon čega je intenzivno komercijalizovan; našao se, između ostalog, na kutijama cigareta Lucky Strike.

Autor znaka Holtom umro je 1989. u 71. godini; do kraja života, ostao je ubeđeni pacifista.

U testamentu je izrazio želju da mu se grob označi sa dva izvrnuta simbola mira; iz nekog razloga, međutim, oni nisu postavljeni naopačke, već upravo onako kako ih je prvobitno kreirao.

Izvor:Popboks