Home [njuz] STUDENTSKE IDEJE ZA LEPŠI GRAD

STUDENTSKE IDEJE ZA LEPŠI GRAD

53
0

 Izložba studentskih radova „Plejs mejking pablik art“, koja će se održati sutra u kući Đure Jakšića s početkom u 19 časova, predstaviće radove studenata Arhitektonskog fakulteta na temu istraživanja potencijala javnih prostora opštine Stari grad.Prema rečima Zorana Đukanovića, profesora na ovom fakultetu, studenti su imali zadatak da u direktnom kontaktu sa građanima Beograda otkriju koje su to njihove želje i ideje za neke gradske prostore, i da pokušaju da ih ostvare.

– Mislimo da arhitekte ne treba samo da sede u svojim kancelarijama, već i da osluškuju želje Beograđana. Ima dosta ljudi koji tačno znaju šta hoće ili šta neće u svom kraju i s njima treba razgovarati o tome – objasnio je Đukanović.

Studenti koji su pohađali ovaj kurs dobili su određene prostorne parcele u gradu, za koje su osmišljeni projekti. Pre nego što su krenuli u izradu projekta oni su morali da sprovedu anketu među stanovnicima parcele u kojoj su radili.

– Koleginica i ja smo radile na potezu od Trga Nikole Pašića preko Terazija i Sremske ulice. Konkretno smo se bavile prostorom tzv. Bezistana. U anketi smo saznale da je ljudima taj deo nekako mračan i prazan, tako da smo osmislile projekat kojim bi se taj prostor malo osvetlio i komercionalnije iskoristio postavljanjem klupa na kojima bi prodavci suvenira, kojih inače ima dosta u ovom prolazu, mogli da prodaju svoje proizvode – objasnila je Milena, jedna od studentkinja koja je učestvovala na ovom projektu.

Izvor:Kurir