Home [njuz] Osnovan omladinski volonterski kamp

Osnovan omladinski volonterski kamp

45
0

 Udruženje građana „Centar za međunarodnu saradnju srpsko – grčko- italijanskog prijate-ljstva", iako je osnovano tek pre pola godine, već se uključilo u realizaciju niza značajnih poduhvata. Jedan od njih je i osnivanje kampa za učenje stranih jezika, prvog koji će u Zrenjaninu i širem regionu biti oformljen.

– Stupili smo u kontakt sa dve međunarodne volonterske organizacije, „Service civil international" i „Alliance", i uz podršku Volonterskog centra Vojvodine, obezbedili sva dokumenta, saglasnosti i garancije za otvaranje Omladinskog međunarodnog volonterskog centra u Zrenjaninu – kaže Milica Grubački, koordinator sekcije za englesko i talijansko govorno područje u „Centru za međunarodnu saradnju srpsko-grčko-italijanskog prijateljstva". -Radi se o kampu za učenje engleskog jezika, koji će 15. marta biti oglašen na međunarodnoj listi volonterskih kampova. Lokacija je u sportskom centru „Gradnulica" a kamp će biti spreman da prihvati deset stranaca i pet domaćih volontera.
Održaće se u periodu od 20. avgusta do 3. septembra, dakle u vreme održavanja velike turističke manifestacije „Dani piva".
Već je formirai tim za kamp, u koji su uključeni SAKUD, Sportski centar „Gradnulica" i škola stranih jezika „New age school", kaže naša sagovornica. A ono što je značajno za omladinu iz regiona jeste činjenica da, osnivanjem ovakvog kampa u gradu, mladi ljudi sa ovih prostora stiču pravo da koriste sve svetske omladinske kampove za usavršavanje stranih jezika, i to uz znatne povoljnosti.
– Mladi koji su zainteresovani za ovakav vid učenja strannh jezika treba da se prijave našem Centru, i to što pre, da bi konkurisali za najatraktivnje kampove – naglašava Ksenija Šalipurević, predsednica „Centra za međunarodnu saradnju srpsko-grčko-italijanskog prijateljstva". – Njihova obaveza je i da se učlane, kako bi imali priliku da koriste čak tri usluge mađunarodnih kampova na godišnjem nivou. U evropskim zemljama je, inače, trajanje
kampova 14 dana a u drugim krajevima sveta mesec dana. Svi omladinci koji se prijave i obezbede mesto u nekom.od kampova proći će seminar za pri-premu, instrukcije i upoznavanje sa normama kamperskog vladanja.
Svi zainteresovani mogu da se prijave lično, u prostorijama Centra, u zgradi firme „Montaža", u ulici Beogradski put 11, ili pozivom lidera kampa na broj 063/ 8788918.
U udruženju planiraju, i već su učinjeni prvi koraci u tom pravcu, da se u Italiji organizuje kamp za učenje italijanskog jezika. Udruženje je, inače, već dosta čivvlo na osnovnom zadatku zbližavanja i razvijanja prijateljstva srpskog, grčkog i italijanskog naroda, ali su aktivisti veoma aktivni i u organizovanju novih sekcija, sada već za englesko i rumunsko govorno područje, ali i francusko i litvansko, sve zavisno od potreba i interesovanja. Sve to zahteva mnogo vremena i truda, ali iz novog udružnja obećavaju da će delokrug svojih aktivnosti stalno širiti.

Izvor:Infostud