Home [njuz] Letnji posao u Americi želi duplo više studenata nego prošle godine

Letnji posao u Americi želi duplo više studenata nego prošle godine

41
0

 Uprkos zategnutim odnosima između SAD i Srbije i problema koji su se pojavili prilikom organizacije prošlogodišnjeg programa "Work and travel", kada je više stotina naših studenata u Americi ostalo bez posla i mesecima gladovalo, u Ambasadi SAD u Beogradu za GL kažu da je ove godine interesovanje možda i duplo veće, kao i da oni neće smanjiti broj studenata kojima će biti odobrena viza.

Kako se navodi u odgovoru iz ambasade dostavljenom našoj redakciji, prošle godine u programu "W&T" učestvovalo je oko tri hiljade studenata, a oni očekuju da će taj broj ove godine dostići i čitavih šest hiljada. Jedini problem mogla bi biti činjenica da ambasada, koja je zapaljena posle mitinga "Kosovo je Srbija", još ne radi.

Samo u Zagreb po vize

Zbog renoviranja spaljenog konzularnog dela ambasade, vize za SAD neće se izdavati u Beogradu tokom marta. U ambasadi kažu da ne mogu pouzdano znati kada će ponovo krenuti da rade, ali da veruju da će po otvaranju njihovih vrata vrlo verovatno biti gužve i sporog viziranja. Ovakva situacija ne ide naruku studentima koji planiraju da provedu leto u Americi, jer mnogi od njih treba već sredinom maja da budu na radnim mestima u toj zemlji.

– Nećemo promeniti način na koji odobravamo vize. Naša politika se ne menja ni u kom pogledu… Očekujemo da, kada na kraju ponovo otvorimo ambasadu, imamo dugačke redove i duže čekanje na zakazivanje viziranja nego obično. Daćemo sve od sebe da intervjuišemo sve koji apliciraju u programu "Work and travel" pre nego što otpočnu njihovi programi, ali, ipak, ne možemo garantovati da ćemo to i uspeti – poručuju iz Ambasade.

Odatle takođe savetuju da studenti kojima trebaju vize uskoro idu na veb-sajt američke ambasade u Zagrebu i zakažu putem interneta termin za viziranje u tom gradu.

Prošle godine bilo i gladnih

I ove godine više agencija u Srbiji studentima nudi posao u SAD. Naravoučenije od letos jeste da se oni koji odluče da otputuju moraju opredeliti za neku sigurniju agenciju, koja ih neće dovesti u neprilike u dalekoj zemlji. Podsetimo, prošle godine neke agencije uzimale su do dve hiljade evra obećavajući studentima dobro plaćene poslove, da bi ih na kraju ostavile na cedilu. Najviše problema bilo je u Atlantik Sitiju, gde je nekoliko stotina studenata nekoliko meseci bilo bez obećanog posla. Spavali su po pretrpanim rupama od stanova, podrumima, na dušecima. Izvestan broj njih, nakon što je ostao bez para, bukvalno je gladovao. Najviše pritužbi bilo je na rad novosadske agencije "SEEA travel" i beogradskog "Karavan travela", ali su oni to prošle godine negirali. Pokušali smo ovih dana da kontaktiramo sa "SEEA travelom" i raspitamo se o ovogodišnjoj organizaciji puta, ali uprava nije želela da priča za novine. Upućeni smo da se o detaljima ovogodišnjeg programa "W&T" obavestimo na sajtu agencije, a tamo smo uspeli da saznamo da je agencija svoje usluge ove godine promovisala pre svega u Nišu i Banjaluci. Međutim, u Ambasadi SAD rekli su nam da, prema njihovim saznanjima, "SEEA" ove godine nema ugovore s agencijama u SAD za program "W&T".

Studenti neće u Atlantik Siti

S druge strane, u "Karavan travelu" kažu za naš list da je broj studenata koji im se javljaju u stalnom porastu te da 2007. nisu imali zvaničnih prigovora na svoj rad.

– Koliko je poverenje američkih institucija u lokalne partnere u Srbiji govori i podatak da je agenciji "InteExchange" odnosno "Karavan travelu", kao njihovom partneru u Srbiji, povećana kvota za odlazak naših studenta u SAD. Prilikom boravka u Srbiji i zemljama u regionu, gospodin Kejsi Slamin, direktor programa "W&T USA" u agenciji "InterExchange", koja se programima razmene studenata bavi već 36 godina, naglasio je kako se povremeno dešava da studenti koji izaberu opciju samostalnog nalaženja posla ne uspeju da ga nađu u SAD. U vezi s tim, on je razgovarao s konzulom u Ambasadi SAD u Beogradu i složili su se s tim da studenti koji se odluče za varijantu samostalnog traženja posla rizikuju da naiđu na nesavesne pojedince u SAD koji im obećavaju poslove, ali im to ne obezbede – kaže u pisanom saopštenju za GL Milana Lazić-Stefanović, pravni savetnik "Karavan travela". U agenciji "Matiko", koja je prošle godine uspešno realizovala programe za Ameriku, čuli smo od direktorke Tatjane Milivojević da broj prijavljenih studenata u odnosu na 2007. nije opao.

– "Matiko" će ove godine, da ne bi slučajno bilo problema, mnogo manje studenata koji žele da rade u kazinima slati u Atlantik Siti, a mnogo više u ostale gradove u Konektikatu, Nevadi ili Kaliforniji – objašnjava Milivojevićeva. Ova i mnoge druge agencije, kako smo čuli, spremne su da studente šalju i u Zagreb na viziranje ako bude potrebno, te se ovih dana u ambasadi u susednoj državi uveliko zakazuju termini.

 
Ambasada: Agencija da pronađe posao

Program "Work and travel" studente koji se odluče da im agencija pronađe posao koji će raditi četiri meseca (program "Full arrange") u Americi košta oko 800 dolara. Ako sami nađete poslodavca putem interneta iz Srbije i odaberete takozvani program self arranged, koštaće vas oko 700 dolara. Na pomenute cene treba dodati 140 dolara za osiguranje, 35 za Sevis centar (praćenje studenata u Americi) i još oko četiri hiljade dinara za usluge agencije. Na sve to treba dodati 100 dolara za američku vizu i više stotina evra za avionsku kartu. Skupo, ali, kažu, isplati se. Američka ambasada preporučila je studentima da se opredele za programe "Full arrange", "koji koštaju malo više, ali garantuju posao, koji izabere agencija, kao i orijentaciju u SAD i asistenciju" u toj zemlji.

Izvor:Gradjanski list