Home [zabavnik] Muzej Kralja fudbala

Muzej Kralja fudbala

70
0

 Brazilski arhitekta Oskar Nimejer predstavio je u Rio de Žaneiru projekat Kuća Pele, kako je nazvao muzej posvećen slavnom Kralju fudbala.Tim povodom čuveni arhitekta je primio Edisona Arantesa do Nascimento Pelea (67) u svom ateljeu i uručio mu knjigu koja govori o njegovoj karijeri i skicu skulpture koja će biti postavljena na ulaz u muzej, javljaju svetske agencije, prenosi Tanjug. Muzej će biti podignut u lučkom gradu Santošu u državi Sao Paolo, u jugoistočnom delu Brazila, gde je Pele započeo profesionalnu karijeru.

"Povezao sam Peleov lik sa sportom, sa fudbalom. 'Kuća Pele' zamišljena je stoga kao ogromna fudbalska lopta prečnika 10 metara sa pristupnom rampom. Na ulazu će se nalaziti Peleova skulptura, koja će pozivati posetioce da uđu", rekao je Nimejer.

U muzeju će biti izloženi predmeti sakupljeni tokom igračeve karijere kao što su trofeji, kopačke i dresovi koje je nosio, te mnoštvo fotografija.

Oskar Nimejer, koji je nedavno proslavio stoti rođendan i koji i dalje projektuje, nada se da će mu Pele i guverner države Sao Paolo pomoći u sakupljanju sredstava potrebnih za izgradnju muzeja.

Prema prvim procenama, realizacija ovog projekta koštaće oko 6.100.000 evra.