Home [konkursi] “Proširite svoju viziju” – međunarodno novinarsko takmičenje

“Proširite svoju viziju” – međunarodno novinarsko takmičenje

33
0

 'Proširite svoju viziju', natjecanje za mlade novinare u dobi od 17 do 35 godina koji se bave pitanjima proširenja Europske unije, otvoreno je za prijavu do 15. ožujka.Sastavljena su nacionalna povjerenstva: Stjepan Malović, Gordana Vilović i Ružica Cigler odabrat će najbolji rad iz Hrvatske.

 Unija otvara komunikaciju prema novoj generaciji svojih građana, mladima koji će neopterećeni starim društveno-gospodarskim i političkim podjelama graditi novu europsku budućnost.

Svako će nacionalno povjerenstvo odabrati pobjednički članak za pojedinu zemlju. Cilj je ovoga natjecanja ohrabriti mlade Europljane da izraze i razmijene svoja razmišljanja o politici proširenja Europske unije te pokažu novinarski talent.

Na natjecanje koje je otvoreno do 15. ožujka mladi su Europljani pozvani da bi podijelili svoje viđenje buduće Europe te kako bi izvijestili o tome kako proširenje EU utječe na njihova iskustva i živote. U travnju će nacionalna povjerenstva, koja čine predstavnici medija, odabrati pobjednički članak iz pojedine zemlje. Dostavljene će članke u Hrvatskoj ocjenjivati dr. Stjepan Malović, direktor Međunarodnoga centra za obrazovanje novinara u Opatiji (ICEJ), dr. Gordana Vilović, zamjenica direktora ICEJ-a i Ružica Cigler, priznata dugogodišnja novinarka i urednica Večernjega lista te potom izabrati pobjednički. Potporu će im pružati Mirella Rašić, voditeljica sekcije za tisak i informacije Delegacije Europske komisije u RH.

Nacionalna će povjerenstva pri odabiru pobjednika uzimati u obzir relevantnost informacija u odnosu na temu, originalnost u obradi teme, novinarski stil i kvalitetu pisanja, sposobnost privlačenja pozornosti čitatelja te na kraju trud uložen u rad na članku. Svih će 35 pobjednika biti pozvano na putovanje kroz zemlje zapadnoga Balkana u lipnju ove godine, tijekom kojega će posjetiti glavne gradove Hrvatske, Srbije i Slovenije. Osim toga, mladim će novinarima biti omogućeno sudjelovanje na zaključnoj konferenciji s predstavnicima medija iz raznih europskih zemalja. Konferencija će se održati u Ljubljani u Sloveniji, državi koja predsjeda Europskom unijom do srpnja 2008. Tijekom boravka u Zagrebu mladi će se novinari, između ostaloga, upoznati i s radom Večernjega lista, popularnoga hrvatskog dnevnika koji 2009. obilježava 50. godišnjicu izlaženja.

Nagrada za mlade europske novinare koji se bave pitanjima proširenja EU je prva takva nagrada namijenjenima mladim piscima, studentima ili slobodnim novinarima u dobi od 17 do 35 godina iz država članica EU, kao i iz država kandidata za ulazak u EU. Članci trebaju biti objavljeni u 2007. ili 2008. godini na jednome od službenih jezika EU ili na jednome od jezika država kandidata ili država potencijalnih kandidata. Sudionici se mogu prijaviti na natjecanje na internetskoj stranici www.eujournalist-award.eu . Natjecanje organizira Europska komisija (Opća uprava za proširenje) u suradnji s Udruženjem mladih europskih novinara.

vrijeme: 29.2.2008. – 15.3.2008.
url: http://www.eujournalist-award.eu/