Home [konkursi] Kurs-radionica “Maje, Asteci i drevni Meksiko”

Kurs-radionica “Maje, Asteci i drevni Meksiko”

101
0

 Upoznajte drevni Meksiko i provedite uzbudljiv vikend u radionici prof. Jelene Galović.Pozivamo Vas na trodnevnu, multimedijalnu kurs-radionicu (22-24. februar), koja se oslanja na etnološka, arheološka, literarna i umetnička otkrića iz oblasti meksičke kulture.Ukoliko se otvore, učesnici će prepoznati svoje drugo ja, snevanjske sadžaje, duhovna putovanja kroz prostor i vreme.

Teme:

1.Duhovno putovanje kod astečkih igrača i plemena Uićola

2.Maska u kulturi Maja

3.Probe i inicijacije u kulturi Maja, Asteka i njihovih potomaka

4.Smrt i vaskrsenje kod Maja i Asteka

5.Snovi na primeru astečkih igrača

6.Proročanstva Maja i Asteka o cikličnom vremenu, katastrofe, propast sveta

7.Razvoj kreativnosti na primeru priče meksičkog pisca Hose Emilia Paćeka

8.Kukuruz-drvo života kod plemena Uićola

9.Odnos učitelj-učenik kod Asteka

10.Mesta u moći, rituali na piramidama i u planinama u Meksiku

CILJEVI KURSA RADIONICE

Svaka tema se objašnjava teorijski i razvija praktični.Teme kursa su uzete iz meksičke kulture, prevashodno Maja, Asteka i njihovih potomaka, ali imaju široku primenu u savremenom životu.Tema maske, površne ličnosti iza koje se krije pravo biće, je univerzalna kao i suočavanje sa sopstvenom smrću.Odnos učitelja i učenika je osnova svakog procesa obrazovanja, kako u astečkom vremenu tako i u modernom društvu.Praktična primena ovih tradicionalnih tema, koje su u istio vreme i savremene, je od suštinskog značaja za razvijanje kreativnosti.Ovaj multidisciplinarni kurs-radionica, se oslanja na etnološka, arheološka, literarna i umetnička otkrića iz oblasti meksičke kulture, ali je primena pojedinih tema namenjena otvorenim ljudima svih kultura, nacionalnosti I verskih pripadnosti.Ukoliko se otvore, učesnici će prepoznati svoje drugo ja , snevanjske sadžaje, duhovna putovanja kroz prostor i vreme.
Kurs-radionicu drži profesorka Jelena Galović

Podaci o autoru- predavaču profesorki Jeleni Galović

Jelena Galović je završila španski jezik i književnost, i magstrirala na katedri za svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Godine 1981. otišla je za Meksiko gde je živela 20 godina.prvo je dobila stipendiju za izučavanje Maja i Asteka, a zatim je bila stipendista meksičke vlade sa istraživanjem o astečkim igračima, konćerosima. Ovo istraživanje je obavila za Nacionalni institut antropologije i istorije Meksika. Posle toga je radila više od deset godina na Nacionalnom Autonomnom Univerzitetu Meksika kao profesor svetske i meksičke književnosti. U Beogradu je objavila prevode Popol Vuha, svetske knjige Maja, Trinaest astečkih pesnika Migela Leona Portilje i prevod sopstvene knjige Mistično duhovne grupe današnjeg vremena; ova knjiga je objavljena u Meksiku 2002. godine.

Trajanje kursa

Trajanje kursa 20h, 3 dana; pet-ned
(15, 16, 17. februar 2008. godine)

Raspored predavanja:
Petak: 16-20h
Subota: 10-14h; pauza; pa 16-20h
Nedelja: 10-14h; pauza; pa 16-20h
Cena kursa 5 000 din.

BROJ POLAZNIKA OGRANIČEN!

Prijavljivanje na telefone:
011/ 3236-189
063 203 512