Home [njuz] Šansa za posao u turizmu

Šansa za posao u turizmu

37
0

 Dosad je ovu školu završilo više od 100 polaznika, a prema podacima kojima raspolažu u školi, preko 50 odsto njih je ubrzo našlo posao…
„Travel magazin” je pre dve godine pokrenuo svoju školu turizma. Upis u sedmu klasu je trenutno u toku i traje do 22. februara, a polaznici se osposobavljaju za poslove turoperatora i turističkog agenta.

ŠKOLA – Dosad je ovu školu završilo više od 100 polaznika, a prema podacima kojima raspolažu u školi, preko 50 odsto njih je ubrzo našlo posao. Najbolji studenti dobijaju i mogućnost honoranog zaposlenja u časopisu, kao i usmene i pisane preporuke kod vodećih poslodavaca iz ove oblasti.
– Nedostatak obrazovanog kadra u turizmu, kao i velika potreba tržišta za obrazovanim kadrovima, motivisali su nas da pokrenemo ovu školu koja ima za cilj da edukuje svoje polaznike o svim segmentima savremenog poslovanja u turizmu – objašnjava za „24 sata” Zoran Đukanović, direktor škole i glavni urednik „Travel magazina”.
Đukanović objašnjava da su turoperatori zaduženi za poslove oko organizovanja turističkog aranžmana, a agenti prodaju ceo proizvod. Prema njegovim rečima, interesovanje polaznika je veliko, naročito među mladim ljudima, mahom svršenim studentima koji žele edukaciju iz oblasti turizma. Među polaznicima se često nađu i svršeni studenti više turističke škole koji žele da usavrše stečena znanja.
– Kompletan nastavni program baziran je na neposrednim iskustvima i praktičnim znanjima, kao i prema potrebama turističkih agencija, turoperatora i avio-kompanija – objašnjava Đukanović i dodaje da su polaznici po završetku kursa odmah osposobljeni za rad.
Prema njegovim rečima, mogućnost napretka u ovim poslovima je velika, a početne plate su za naše prilike dobre i kreću se oko 500 evra. Polaznici pohađaju ukupno 45 časova, a predavanja se održavaju dvaput nedeljno u trajanju od po tri školska časa. Ukupna cena školovanja iznosi 34.000 dinara, a plaća se u dve jednake rate.
Među predmetima koje izučavaju u školi su uvod u turizam, turoperatori, agenti prodaja i šalterska služba, a završni ispit podrazumeva proveru stečenog znanja iz svih navedenih predmeta u pismenoj i usmenoj formi. Polaže se samo jedan ispit koji uključuje pitanja iz svih navedenih predmeta.

Turistički smerovi u školskom sistemu
U standardnom sistemu školstva, za poslove iz oblasti turizma, učenike (studente) osposobljavaju, između ostalih, Srednja turistička škola, koja ima tri različita smera (turistički, ugostiteljski i kulinarski tehničar) i Viša turistička škola, posle koje se stiče zvanje ekonomista za turizam.

Izvor:24 sata